Научници објавили како би Земља могла изгледати 2030. године

Шта научници виде када упоређују нашу будућност с прошлошћу?

BUKA portal / 11. децембар 2018

У мање од 200 година, људи су успјели преокренули тренд хлађења планета који је трајао више од 50 милијуна година, показују нова истраживања.

Ако се глобално загријавање настави тренутним темпом, клима на Земљи ће 2030. године увелике подсјећати на ону која је владала нашим планетом прије 3 милијуна година, показује најновије истраживање знанственика Америчке знанствене академије (ПНАС), преноси ЦНН.

Тијеком тог раздобља, познатог као Плиоцен, температуре зрака на Земљи биле су између два и четири ступња више, а разине оцеана више за отприлике 20 метара него што су данас, објаснио је Кевин Д. Бурке, водитељ студије и истраживач на Институту за истраживање околиша Нелсон.

Најгори сценариј у повијести

"Данас свједочимо једном од најгорих сценарија у повијести", казао је Бурке. "Ово је раздобље врло брзих климатских промјена. Морамо пронаћи било какво рјешење да те промјене одмах зауставимо", додао је.

Знанственици тврде да је Земља већ сада један ступањ Целзијев топлија него што је била између 1850. и 1900. године и да су за то заслужни првенствено емисија штетних плинова из аутомобила и зракоплова, али и друге људске активности.

Како је Земља изгледала прије 3 милијуна година?

Ако се емисије стакленичких плинова наставе овим темпом, што је за сада највјеројатнији сценариј, клима на Земљи за само 12 година подсјећат ће на климу каква је на Земљи владала средином Плиоцена, односно прије око три милијуна година.

Како је тада Земља изгледала?

 

Годишње температуре биле су између два и четири ступња више него данас, на сјеверној Земљиној хемисфери ледене површине биле су пуно мање, а разине оцеана биле су 20 метара више него данас.

На неким подручјима, укључујући Сједињене Америчке Државе, температуре би 2030. године биле, угрубо, дупло више од просјека.

Још један црни сценариј

Бурке је представио још један црни сценариј - ако наставимо радити што радимо данас, до 2150. године Земља ће се вратити у стање у којем је била прије 50 милијуна година, што значи да би се наш планет вратио у зору еволуције првих сисаваца, у вријеме када су диносаури већ давно изумрли.

"У вријеме прије 50 милијуна година, према моделима, глобалне температуре биле су и до 13 Целзијевих ступњева више него данас. У то вријеме нису постојала подручја која су трајно била прекривена ледом, ни на једном од Земљиних полова, а разине оцеана биле су много, много више", објашњава Бурке.

"Идемо према веома драматичним промјенама у изузетно кратком времену", рекао је Јаке Wиллиамс, стручњак за палеоекологију и климатологију на Свеучилишту у Wисцонсину и коаутор студије.

Додаје и како Земљини полови до 2150. године неће остати без леда јер леденим капама треба дуго да се отопе. Но, изненадно загријавање могло би довести до нестанка бројних животињских и биљних врста.

"Можемо утјецати на своју повијест и на повијест Земље кроз разумијевање садашњих промјена и прилагођавање њима", закључио је.

Индеx

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.