Научници упозоравају: Разине океана пребрзо расту, посљедице ће бити ужасне

Имамо важну прилику да тијеком сљедећих 18 мјесеци учинимо нешто за океане...

BUKA portal / 09. јун 2019

Foto: Ilustracija

 

ОЦЕАНИ прекривају двије трећине планета и пресудни су за живот на Земљи, а као еколошка тема спомињу се тек у расправама о онечишћењу пластиком, но знанственици упозоравају да би због глобалног затопљења разине могле порасти до два метра до краја 2100.

Оцеани су пресудни за живот на Земљи, но они су често предмет расправе о околишу само када је ријеч о онечишћењу пластиком или смањењу рибљег фонда, упозоравају стручњаци, пише портал Франце 24.

"Имамо важну прилику да тијеком сљедећих 18 мјесеци учинимо нешто за оцеане", рекао је Дан Лаффолеy из Међународног савеза за очување природе.

Међувладин панел о климатским промјенама Уједињених народа (ИПЦЦ), у годишњем извјешћу у листопаду 2018. упозорио је на учинке глобалних пораста температура, а овог ће рујна објавити најновије процјене о стању оцеана.

Тмурно извјешће

"Извјешће ИПЦЦ-а бит ће прилично тмурно", рекла је Лиса Спеер, директорица програма међународних оцеана у Вијећу за обрану природних ресурса. 

Порастом разина стакленичких плинова у атмосфери расту и разине мора. Оцеани тренутно допиру до копна за око 3,3 милиметра по години, а то се и убрзава. Према посљедњој процјени ИПЦЦ-а из 2014., разине мора могле би се повећати и до једног метра до краја стољећа.

Но новије студије, које су разматрале више различитих сценарија планирања, истичу како би тренутни трендови затопљења могли подићи разине мора и за два метра до 2100.

"Ми знанственици смо затечени размјерима, дубином и брзином промјена", рекао је Лаффолеy уочи Свјетског дана оцеана.

Тисуће људи чистиле оцеане

Свјетски дан обиљежава се од 1992. на приједлог Канаде како би се подсјетило на важну улогу коју оцеани имају у свакодневном животу. Они су плућа нашег планета која осигуравају већину кисика који удишемо, наводи се на страницама Уједињених народа. 

Овогодишње манифестације одржане су под геслом "Род и оцеан". Према поруци главног тајника УН-а, сузбијање родне неравноправности кључно је за остварење циљева одрживог развоја за оцеане до 2030. године,

"Морамо осигурати и докончати несигурне радне увјете и јамчити да жене имају једнаку улогу у дјелатностима повезанима с оцеаном", поручио је Антонио Гутеррес.

На данашњи дан тисуће волонтера сакупљале су пластичне производе и остали отпад међу стијенама и плажама дуж баскијске обале у Шпањолској, док су рониоци чистили отпад у мору, преноси агенција Реутерс.

Рониоци су извукли захрђале комаде жељезног отпада, тролејбус и бицикл те пластични отпад. Волонтери у плавим мајицама уклањали су пластични отпад из ситног пијеска те скупљали веће предмете попут боца.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.