Научници вјерују да су нашли кривца за смртоносне симптоме вируса

Наука је, чини се, пронашла кривца за најтеже симптоме болести ковид 19.

BUKA portal / 11. септембар 2020

 

Наука је, чини се, пронашла кривца за најтеже симптоме болести ковид 19, а реч је о људском пептиду брадикинину, који је можда одговоран за разне и понекад смртоносне симптоме који су виђени код пацијената заражених новим коронавирусом.

Лијекови за контролу брадикинина већ постоје, а тренутно се проводе њихова тестирања на пацијентима обољелима од ковида 19 зарад успостављања потенцијалне терапије против те болести, пише магазин Неw Сциентист.

Брадикинин иначе помаже у регулисању крвног притиска, а код неких људи, нови коронавирус, чини се, гура производњу брадикинина "у пету брзину".
То може довести то својеврсне "олује брадикинина" у људском тијелу, која пак резултира низом симптома који су учестали код болести ковид 19.

Ренука Рош с Универзитета Источни Мичиген каже да би таква олуја у људском тијелу могла да објасни зашто је толико аспеката ковида 19 раздвојено, као на примјер болови у мишићима, блажи облик болести код жена него код мушкараца, те склоност Афроамериканаца да развију компликације због заразе новим коронавирусом.

Тим америчких научника је још у јулу објавио студију у којој су проучавали експресију гена у узорцима плућне течности узете из девет пацијената у Кини и упоредили налазе са узорцима групе људи који нису имали ковид 19.

У складу са тим, код обољелих од ковида 19 су пронашли доказе прекомјерна експресије гена одговорних за производњу брадикинина, а код групе која није била заражена снижену експресију гена који производе ензиме који држе брадикинин под контролом.

Брадикинин шири крвне судове и чини их више пропуснима, висока количина брадикинина може довести до цурења из крвних судова, поготово у подручјима тијела која су богата крвним судовима, као што су плућа.

Исто тако, брадикинин може разградити препреку између крви и мозга, што сугерирше могући узрок збуњујућих неуролошких симптома болести ковид 19.

Канадски стручњак Джо Пенингер сматра да хипотеза с брадикинином има смисла јер нови коронавирус напада АЦЕ-2 рецепторе у ћелијама, а они су задужени и за обуздавање нивоа брадикинина.

С обзиром на то да вирус умањује способност тих рецептора, ниво брадикинина у људском тијелу може измакнути контроли, каже Пенингер, пренијела је загребачка ТВ Н1.


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.