Наука доказала: Они који су у младости слушали метал музику постали су добри људи

Када неко спомене хеавy метал музику, већини ће на ум пасти гласни инструменти, опсцени изрази, агресивност и "озбиљна" употреба алкохола и различитих наркотика. 

BUKA portal / 14. новембар 2019

Ilustracija

 

Но, стварност је заправо далеко тога...

Ипак, кренимо редом.

Метал је као музички жанр био изразито популаран осамдесетих година прошлог стољећа, а они старији сјетит ће се организације ПМРЦ (Тхе Парентс Мусиц Ресоурце Центер), коју је основала Типпер Горе, супруг Ала Гореа, заједно с другим супругама утјецајних моћника у Wасхингтону, као политичку кампању против метал музике која промовира "негативне ствари".

Та је организација избацила и листу "Петнаест прљавих". На њој су били: Принце, Схеена Еастон, Јудас Приест, Ванитy, Мöтлеy Црüе, АЦ/ДЦ, Тwистед Систер, Мадонна, W.А.С.П, Деф Леппард, Мерцyфул Фате, Блацк Саббатх, Марy Јане Гирлс, Веном и Цyнди Лаупер.
Бројни метал бендови су 1985. због овога и свједочили пред Конгресом и поручили политичарима како воде лажни рат против метал музике, јер "људи који слушају ту музику нису лоши људи".

Три деценије касније, испоставило се да су бендови управу.

Наиме, психолози - истраживачи на универзитетима у Америци провели су студију која је анализирала гдје су данас и шта раде фанови и музичари ових бендова.


У истраживању је учествовало више стотина људи и испоставило се сљедеће - да, људи који воле метал, јесу живјели мало ризичније док су били млади, али су били много срећнији у процесу одрастања, те су израсли у одрасле особе које су се изузетно добро прилагодиле животу.

Заправо, пуно им боље иде него онима који нису слушали метал музику...

Испоставило се да су хеавy метал фанови задржали далеко већи ниво младалачког полета од осталих група. Били су мање оптерећени грижом савјести због ствари које су урадили у младости.

Једини закључак који су истраживачи могли извући из овога јест да судјеловање у тзв. "рубним културама" може само побољшати развој идентитета у проблематичној младости.

Такођер су закључили како текстови хеавy метал музике дјецу неће претворити у "оштећену робу" нити у "прљаве металике", као што то тврде многи.

Подсјетимо и да је наука доказала да је метал музика добра за ментално здравље! Тако барем кажу научници у Аустралији, који су разговарали с младим металцима. У истраживању су схватили да тај њихов идентитет уствари помаже да се смањи стрес тренутног окружења и да се створи јачи и дуговјечни идентитет и заједница. Тиме ублажавају лоше ментално здравље!

Дакле, данас с дјецом слушајте ово или слушајте Тхе Аебyсс – метал радио схоw на Радију Сарајево и фреквенцији 90.2 (уторком од 21х или четвртком пет минута након поноћи).
 

 

Извор: Радиосарајево.ба


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.