Наука доказала: Сви који раде сједећи изгледаће овако за 20 година

Стручњаци су направили посебну лутку како би показали све недостатке сједилачког посла, а аутор студије каже како се што прије морамо покренути и промијенити ствари

Večernji.hr / 25. октобар 2019

printscreen

Воштана фигура имена Емма направљена је да би дочарала како ће рад у уреду осам сати дневно утјецати на наше здравље и изглед за идућих 20 година. 

Није тајна да сједилачки начин живота лоше утјече и на здравље, а нове технологије то најбоље и показују на правом примјеру. Емма је заправо резултат студије "Колеге будућности" која је проучавала какве посљедице на наше здравље оставља сједење за рачуналом. Иако можда нису одмах видљиве лоше ствари, Емма је доказ да, ако наставимо овако, у будућности нас не чека свијетла слика. 

Направљена је на темељу студије која је проведена на 3 003 испитаника у Француској, Њемачкој и Уједињеном Краљевству. Откривено је како чак 50 посто испитаника већ сада има проблем с видом, 49 посто пати од болова у леђима, а 48 посто има сталне главобоље, пише Хуффингтон пост. 

Емма тако има црвене очи од гледања у екран, погрбљена леђа од неправилног сједења, вене на ногама од лоше циркулације и натечена стопала, а стручњаци кажу како ће се појавити и проблеми с видом, тјелесном тежином, а уз то ћемо имати проблеме и са стресом и мигренама. 

"Студија показује да запосленици морају одмах реагирати и открити проблем на послу. Више ходања, правилно сједење и чешће дизање од стола битно може промијенити ситуацију", рекао је аутор студије Wиллиам Хигхам. 

Особе које сједе цијели дан тако имају већу опасност од развоја болести срца, претилости и дијабетеса. Истраживање је показало како превише сједења повећава и ризик од смрти, а што више особе сједе, то су у горем положају. Треба искористити сваку прилику и устати се, макар на кратко, растегнути ноге и поправити циркулацију, а једнако тако је важно обратити позорност на положај тијела.  Погледајте како Емма изгледа у стварности: 


 

 

Вечерњи.хр


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.