Навални проговорио након буђења из коме, болничари из Омска мијењају причу: 'Ма, отровали су га'

Три болничара који су у почетку третирали Наваљног, казали су да је тест глукозе показао да му је шећер у крви био у границама нормале

BUKA portal / 15. септембар 2020

Болничари који су лијечили руског опозиционог политичара Алексеја Наваљног након што му је прошлог мјесеца позлило у авиону, нису у почетним тестовима утврдили пораст шећера у крви и нису видјели знакове метаболичког поремећаја, рекло је пет медицинских извора за Реутерс.

 

Њихови су извјештаји у супротности с дијагнозом коју су поставили и јавно објавили лијечници Хитне болнице бр. 1 у Омску, гдје је лијечен и који су рекли да је Наваљни пао у кому због метаболичког поремећаја те да је имао разину шећера у крви четири пута већу од нормалне.

 

Три болничара који су судјеловали у почетном лијечењу Наваљног, преносе извори, казали су да је глукометрија, тест глукозе, показала да му је шећер у крви 3-5 ммол (милимола) по литри - што је у границама нормале.

 

'Није било знакова дијабетеса, све је провјерено и искључено', рекао је један од извора. 'Показатељи су били нормални, није било проблема у метаболизму угљикохидрата.'

 

Тровање

 

Друга два извора, који су такођер били присутни током лијечења на самом узлетишту, рекла су Реутерсу да шећер у крви Наваљног није био абнормалан. Четири од пет извора рекли су да су болничари који су видјели Наваљног, примијетили клиничку слику тровања, са симптомима који укључују омамљеност, но не и било какве знакове метаболичког поремећаја.

 

'Било је неописиво. Наваљни је био омамљен, у стању збуњене свијести, није могао ништа објаснити', рекао је један од извора који је знао да су Наваљног већ лијечили на аеродрому.

 

Њемачка, гдје је Наваљни одведен на даљње лијечење након дводневног третмана у Омску, рекла је да га је Русија отровала ријетким живчаним средством Новичоком. Берлин је тражио објашњење од Москве те позвао на санкције. Кремљ је рекао да су оптужбе 'неутемељене' те да није видио доказе тровања.

 

Контактиран ради коментара о налазима болничара, Александар Сабаев, главни токсиколог хитне болнице Омск бр. 1, све је оспорио.

 

'Не, то није истина, екипа хитне помоћи видјела је шећер од 13 ммол по литри', рекао је. 'Метаболички параметри могу се пронаћи само биохемијском анализом, која се може обавити само у болници.'

 

Разина шећера од 13 ммол по литри знатно је изнад нормалне.

 

Сабаев је надаље рекао да је Наваљни имао 'тенденцију коме' и напоменуо да болничари нису примјењивали атропин, лијек који се користи када се сумња на одређене врсте тровања.

 

Три извора која су рекла да су болничари видјели клиничке знакове тровања рекли су да су му дали неке неодређене инјекције за лијечење симптома, али му нису давали атропин на узлетишту, јер нису сумњали на такву врсту тровања.

 

Сабаев је прошле седмице рекао да је испрва сумњао на тровање због онога што су му рекли болничари и сурадници Наваљног те је руском опозиционом челнику дао малу дозу атропина за лијечење проблема с плућима кад је овај био у болници.

 

Неки медицински извори рекли су да је Наваљном, због његовог критичног стања, тиме вјероватно спасио живот. Атропин се нашироко користи у хитним ситуацијама, укључујући и лијечење учинака пестицида или нервних отрова као што је Новичок, забрањена супстанца коју су у Берлину пронашли у тијелу Наваљног.

 

У својој изјави прошле седмице, Сабаев је рекао да се предомислио у вези с тровањем након што је добио резултате лабораторијских тестова за које каже да не показују никакве знакове токсина.

 

Високи улог

 

Битка информацијама око онога што се доиста догодило Наваљном, озбиљно утјече на односе Русије и Запада.

 

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изложена је притиску да заустави готово довршени плиновод Сјеверни ток 2 којим ће плин из Русије долазити у Нјемачку.

 

Кремљ је затражио од Њемачке да пружи доказе о тровању. Берлински државни тужитељи најавили су у петак да ће предати информације ако се Наваљни, који је у међувремену изашао из коме, с тиме сложи.

 

Замољен да прокоментира опажања болничара и почетне резултате испитивања, гласноговорник Кремља Дмитриј Песков рекао је за Реутерс да није имао информације о томе „какве су претраге пацијенту радили лијечници који су га срели у авиону, јесу ли уопће направили било какве тестове и ко су ти лијечници ”.

 

Изразитом противнику руског предсједника Владимира Путина, Алексеју Наваљном, позлило је 20. аугуста када се срушио током авионског лета. Прије укрцаја попио је шољицу чаја за који његови савезници кажу да је био отрован.

 

Болничари на аеродрому у Омску примили су поруку пилота авиона путем контроле зрачног промета да се на њему налази путник с вјероватним тровањем, а терапију су темељили на овој дијагнози. Реутерс није успио доћи до пилота или контроле зрачног промета ради коментара.

 

Искључене дијагнозе

 

У првих 12 минута након слијетања, болничари су искључили могућу дијабетичку кому и мождани удар, додали су.

 

'Водили су се методом елиминације, искључили су све оне дијагнозе које се сада износе', рекао је један од извора.

 

Анастасиа Василyева, сурадница и лијечница Алексеја Наваљног посљедњих неколико година, рекла је да политичар никада није имао проблема с метаболизмом и да му је разина шећера нормална.

 

'Он је здрав човјек, уопће није имао озбиљних абнормалности', рекла је Васиљева за Реутерс.

 

Извор који је проматрао процес његовог лијечења у хитној болници Омск бр. 1 рекао је да десетак клиничара који су га лијечили није у двојби. 'Сви су били сигурни да се ради о тровању, клиничка слика је била таква', рекао је извор.

 

Болница није одмах одговорила на питања послана у суботу ујутро о овим закључцима медицинског тима.

 

Регионално министарство здравства, које надзире хитну болницу бр. 1, поновило је да је Наваљни имао високу разину шећера у крви и да му је дијагностициран метаболички поремећај након завршетка болничких претрага.

 

Наваљни се сада лијечи у берлинској болници Цхарите, из које су извијестили да пати од 'тешког тровања'. Упитан о нивоу шећера у крви и је ли имао метаболички поремећај, гласноговорник болнице рекао је: 'Не коментирамо претпоставке и нагађања.'

 

Један извор из хитне болнице Омск бр. 1 рекао је Реутерсу да је наредба за пуштање Наваљног и његово пребацивање авионом у Нјемачку дошла изравно из Кремља, без икаквог разлога.

 

'Сједили смо у уреду (у болници) кад је стигао позив из Кремља и рекли су да пусте пацијента ... и посао је започео', рекао је извор. 'Сви су одахнули.'

 

Гласноговорник Кремља Песков одбацио је те наводе. 'Не. То није истина', рекао је. 'Предсједничка администрација не надзире лијечнике ни у Омску ни у другим градовима наше земље.'

 

Наваљни се жели вратити у Русију

 

Како пише Неw Yорк Тимес, позивајући се на изворе из Њемачке, Наваљни је њемачком тужитељу открио да се планира вратити у Русију.

 

- Нема намјере бити у егзилу у Њемачкој. Жели се вратити кући у Русију и наставити своју мисију - рекао је дужносник из њемачког сигурносног апарата.

 

- Наваљни се лијечи у берлинској болници Цхарите гдје је дуго био у коми, из које се пробудио прошле седмице. Њемачки дужносник за НYТ је потврдио да је руски опозициони лидер "оштрог ума".

 

- Потпуно је свјестан својег стања, оног што му се догодило и зна гдје се налази - рекао је овај анонимни дужносник.

 

 

Јутарњи.хр,


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.