Не идемо никуд: Успјешне приче младих који и даље вјерују да им је код куће најљепше

Све је више младих који одлазак из БиХ виде као једину прилику за лични развој и успјех. Међутим, постоје и они који доказују да је успјех достижан и у нашој земљи, те да, као успјешни предузетници, могу мијењати ствари у свом ужем и ширем окружењу.

Milica Plavšić / 27. април 2019

Foto: Maja Miljević, SPARK

 

У времену када све већи број младих из БиХ траже прилику за живот и посао у иностранству, радују нас приче оних који су одабрали да свој живот граде ту гдје су рођени и да свој лични успјех несебично дијеле са заједницом у којој живе.

У четвртак, 21.2.2019. год., у Мостару је одржан догађај под називом Неће он(а) ниђе - Успјешне приче младих који граде БиХ.

Четворо младих и успјешних предузетника из Мостара, Невена Панджа, Сенад Шантић, Сањин Омеровић и Маја Миљевић, пред око 100 присутних посјетилаца, испричали су своје инспиративне животне приче - како су дошли до тога гдје су сад, које су им препреке биле на том путу, зашто планирају остати у БиХ, те шта желе поручити младима који размишљају о одласку.

Догађај је одржан у просторијама СПАРК-а, а организовао га је огранак Млади синдиката трговине и услужних дјелатности, који за циљ има пружити прилику младима за додатну неформалну едукацију, мотивисати младе да остану у БиХ, упознати их са њиховим правима на будућем радном мјесту и слично.

Невена Панджа има 28 година. По струци је магистрица нутриционизма. Након студија Нутриционизма на Прехрамбено-биотехнолошком факултету у Загребу, Невена се 2015. године вратила у Мостар, са жељом да нешто ново као што је наука о прехрани прошири у својој заједници, али и у цијелој Босни и Херцеговини.

Током три године, прошла је многобројне бесплатне програме подузетништва и стартуп академије, покренула платформу на Фацебоок-у и Инстаграму "Нутриционизирај се", остварила сарадњу са другим младим људима, поликлиникама, фитнес центрима и разним удружењима. Са дипломираном психологињом, Ведином Ајановић, оснива удружење Центар здравих навика, у којем пружају мултидисциплинарне групне и индивидуалне едукације, те нутриционистичка и психолошка савјетовања. Однедавно ради као нутрициониста у склопу Службе за прехрану болесника унутар Свеучилишне клиничке болнице Мостар, гдје свакодневно пружа нутриционистичка савјетовања хоспитализираних и амбулантних пацијената.

Фото: Невена Панджа

На питање зашто је одлучила да остане у БиХ, Невена каже:

“Ја у Загреб нисам отишла да останем, него да се вратим с новим знањима и вјештинама потребним овој држави. Умјесто пословне прилике у Загребу, одлучила сам се за ‘борбу с вјетрењачама’ и покушај у граду у којем ме није чекао сигуран посао, нити натјечај на који бих се пријавила. Највећа мотивација била ми је жеља за промјеном тренутне ситуације неуравнотежених прехрамбених навика, те неповољан утјецај истих на здравље дјеце и младих као и све чешћу појаву кроничних незаразних болести одрасле популације.”

Циљ јој је, каже, да на једноставан, стручан и практичан начин освијести људима како је бит уравнотежене прехране у враћању традиционалним бакиним кухињама, с обиљем локалних, сезонских и свјежих намирница, а да при томе не заборавимо на преференције и уживање у храни.

Аргументи за останак у БиХ увијек су личне природе, каже Невена.”Требамо разумјети и оне што остају и друге који одлазе за новом приликом, додатним образовањем или боље плаћеним послом. Ипак, вољела бих да бар већина од њих иде са жељом да се врати. Боримо се и у једном и у другом случају”, каже Невена за БУКУ

Њени разлози за останак су прије свега породица и пријатељи, који јој пружају велику подршку, те клима и храна нашег поднебља, који јој у потпуности одговарају.

И даље изван БиХ одлази на додатне едукације, конгресе и симпозије, али зна "гдје и коме се враћа", каже она.

“У Мостару живим прави медитерански начин живота, свакодневно уживам у свом послу, али и у дугим дружењима уз каву или вечеру са инспиративним људима око себе, а то је у многим другим земљама велики луксуз”, каже Невена.

Сањин Омеровић је студент завршне године Факултета информацијских технологија у Мостару. Након више неуспјелих покушаја покретања властитог бизниса, основао је стартуп "Дигиqал", који је врло брзо израстао у компанију која запошљава 15 младих људи из цијеле БиХ, настањених у Мостару.

“Од првог дана и првог успјешног пројекта, жељели смо бити друштвено одговорна компанија. Кроз бројне едукације и такмичења, упознао је много амбициозних људи које желе направити нешто ново на бх. тржишту, па одатле та 'луда' идеја да останем у својој држави и покренем властити бизнис, иако је исти много више цијењен на европском и свјетском тржишту. Окружење и познанства са тим профилом људи, несебична љубав према домовини и Мостару, били су пресудни фактори да развој властитог бизниса започнем у својој домовини”, прича Сањин за наш портал.

Фото: Сањин Омеровић

Већ у првих шест мјесеци пословања, "Дигиqал" је ангажовао више од 15 младих особа. “На то смо највише поносни. Надамо се да ће тај број расти из дана у дан, како би што више младих мозгова задржали да се не одлуче отићи преко границе, гдје апсолутно ништа није исто као оно у чему смо сви навикли уживати", каже Сањин.

Циљ његове компаније је да развије пословне контакте широм свијета, како би младима омогућили да "из свог града/државе зарађују по свјетским стандардима".

"То је дефинитивно главни аргумент којим ћемо се користити у будућности, како бисмо стали украј друштвеном тренду одласка младих из земље”, каже С

Ако успију у својим плановима, каже Сањин, вјерују да ће тиме допринијети бољој економској ситуацији у Мостару, а једног дана и у цијелој држави.

"Такођер смо мишљења да више удружених компанија које имају велике новчане приливе могу диктитирати чак и политику у једном граду, кантону, ентитету и држави. Иако је наш политички систем видно комплексан, дефинитивно стојимо иза тог размишљања и надамо се што већем броју друштвено одговорних компанија", мишљења је Сањин.

Маја Миљевић има 29 година. Стручно знање стекла је у области економије, са ужом специјализацијом у маркетингу. Њен активни рад у заједници почиње у невладином сектору, радом у омладинској организацији "ОКЦ - Омладински комуникативни центар". Са  24 године покреће свој стартуп под називом “Здрава Логика”, који и данас дјелује на тржишту БиХ.

“Здрава Логика као главну мисију и визију има развој органске и еколошке пољопривреде унутар БиХ и кроз свој четворогодишњи рад је створила мрежу од 63 произвођача и асортиман од преко 100 производа који су произведени унутар Босне и Херцеговине и што негдје прати цијели четворогодишњи рад. Овдје бих нагласила да је тим који је стварао Здраву Логику и који данас дјелује чак и млађи од мене, те је то једна од највећих вриједности коју Здрава Логика носи. Данас је Здрава Логика и фирма и Удружење грађана, те кроз оба канала едукује и гради тржиште, органске произвођаће и врши продају производа”, прича Маја за Буку.

Поред развоја стартуп-а, Маја је протеклих година активно радила у ИТ заједници БиХ, те је данас и директор СПАРК Бусинесс парк-а у Мостару. “Цијели мој рад се фокусира на рад са младим људима, развој заједнице, те стварање бољих прилика за младе унутар Босне и Херцеговине. СПАРК ми је дао прилику да своја знања могу директно имплементирати и на терен, те сам добила одговорност да креирамо квалитетан садржај, прилику  и активности за младе унутар Босне и Херцеговини, како бисмо их мотивисали да остану, уколико је то њихов избор", каже нам Маја.

Фото: Маја Миљевић

"Вриједност сваког човјека коју добијамо рођењем јесте култура, језик, огњиште, породица и заједница коју не бирамо. Својим постојањем смо ту гдје јесмо. Цијели живот сам активна и развијам се у овој заједници, те уз поштовање свим другим заједницама, бирам због наведеног да остајем ту гдје јесам, све док мој квалитет живота може бити задовољавајући по мом систему вриједности, а тренутно то постижем. Други разлог због којег бирам бити у Босни и Херцеговини јесте тај што видим да са својим знањем и радом могу да правим видљиве промјене набоље у нашем друштву, те сам окружена младим и паметним људима који ме сваки дан инспиришу за исто", објашњава Маја своје разлоге за останак у БиХ.

Додаје да користи прилику да путује и да скупља искуства и знања из других земаља, те да упознаје људе који су везани за сличне теме којима се и сама бави.

"На тај начин помажем и себи и људима око себе у Босни и Херцеговини да добијемо информације и подршку која свима може помоћи да довољно квалитетно радимо свој посао и у Босни и Херцеговини, као што бисмо то радили у било којој другој држави у Европи или шире".

Са друге стране, каже Маја, миграције из земаља су нормалне и то је лични избор сваке особе. "Битно је да, гдје год одемо, будемо испуњени. Ја за себе сигурно знам да без свега што сам навела, а што сам добила по рођењу у БиХ, не бих могла бити потпуна особа", каже Маја.

"Историјски мислим да живимо у најбољем добу које нас је могло задесити. Свако од нас је слободан да сам може да бира шта и ко жели бити у животу, тржиште и економија на свјетској сцени су отворени за нас у скоро цијелом свијету. у Босни и Херцеговини имамо прегршт ресурса који стоје неискориштени, попут земље, младих и паметних људи и другог, те сматрам да је то све довољно аргумената за останак у БиХ. Увела бих само мало бољу организацију, стартешке циљеве и мотивацију у БиХ, као што то радим у микро системима у којима дјелујем, а то су Здрава Логика и СПАРК."

Пошто је имала прилику да путује и упознаје друге народе, системе и државе, Маја каже да свака држава има неке своје проблеме, али да је за њу неприхватљиво то што се у Босни и Херцеговини не поштују појединци и младе особе који својим знањем и поштеним радом желе да осигурају себи и породици квалитетан живот унутар БиХ. 

"Сматрам негдје и личном одговорношћу да то исправим и указујем на ту проблематику, јер нам је то тренутно најјачи аргумент и ресурс који имамо и морамо да га поштујемо", каже Маја.

Невена, Сенад, Сањин и Маја својим личним примјерима показали су да се трудом, радом, сталним учењем и унапређивањем свог знања, те повезивањем са другим колегама, може осигурати довољно квалитетан живот и у нашој земљи, и то не само за себе, већ и за своју заједницу и шире.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.