Не, није тачно да власници мачака не могу да оболе од короне

Свакако да је љубитељима мачака пријало да чују да они који у их имају за љубимце не оболевају од Цовид-19 и сличне наслове који су претходних дана величали њихову улогу у борби против вируса.

Nedeljnik / 11. септембар 2020

У неким од тих текстова наводи се да нема ниједног оболелог човека који држи у стану домаћу мачку и износи теза да су мачке можда имуне на корона вирус.

Међутим, ниједна студија то није истраживала нити доказала.

 

Са тезом да је је могуће мачке стварају имунитет на коорнавирус изашла је прва, како преносе медији, Др Сабина Олек-Кондо која ради на одељењу за хитне случајеве у болници у Мадриду. Она је “открила” је да њене колеге које имају мачке уопште нису оболеле од корона вируса и о томе је говорила за Гłос Wиелкополски у априлу.

“Познато је да мачке имају мачји облик коронавируса који не може прећи на људе. Стога је могуће да људи који имају свакодневни блиски контакт са мачком која је носилац тог вируса, могу имати антитиела на мачији вирус. А ова антитиела такође могу уништити људски вирус.”

Она је тада и рекла да је важност контакта са животињама за људски имунитет већ је изучена и та чињеница је доказана. Међутим, потребна су додатна истраживања на ову тему, напоменула је.

Управо тако, потребна су истраживања која би потврдила или одбацила ту тезу. А ево шта заиста кажу нека од последњих истраживања која су објевљена у научним магазинима.

Мачке и пси имају једнаке шансе да се заразе и вирусом САРС-ЦоВ-2 као и људи, према истраживању на северу Италије које је до сада највеће истраживање коронавируса код кућних љубимаца, пренео је Натуре.

Најновија студија, преноси Сциенце Даилy показује да се мачке боре против вируса природно развијеним антителима – али би могле бити у опасности од поновне инфекције. Новообјављена студија која се бави мачкама у Вухану, где је прво избио ЦОВИД-19, показује да више мачака оболева од ове болести него што се у почетку веровало.

Истраживачи са Пољопривредног факултетат универзитета Хуазхонг узели су узорке крви од 102 мачке између јануара и марта 2020. године, као и брисеве. О својим налазима у часопису Емергинг Мицробес & Инфецтионс, они су показали да су антитела на ЦОВИД-19 присутна у 15 узорака крви узетих од мачака. Од тога је 11 мачака имало неутралишућа антитела – протеине који се успешно везују за вирус да блокирају инфекцију.

Коментаришући налазе, водећи аутор Мејилин Јин наводи да, иако тренутно нема доказа за пренос са мачке на човека, треба размотрити мере предострожности. „Иако се инфекција мачака луталица не може у потпуности разумети, разумно је нагађати да су ове инфекције вероватно последица контакта са загађеном околином САРС-ЦоВ-2 или пацијентима са ЦОВИД-19 који су хранили мачке. „Због тога треба размотрити мере како би се одржала одговарајућа удаљеност између пацијената са ЦОВИД-19 и љубимаца попут мачака и паса, а такође би требало успоставити мере хигијене и карантина за оне ризичне животиње.

 

 

 


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.