Не тражите казне, поднесите оставке! Све друго је исмијавање грађана који плаћају цех "корона журке"

Док становништво БиХ по ко зна који дан у низу прати јасне инструкције свих сетова рестриктивних мјера, махом без плате, умањених примања, они који та правила доносе уживају.

Sara Velaga / 05. мај 2020

Снимке са синоћње „корона журке“ у Сарајеву врло јасно и сликовито приказују наше друштво у мање од минуте. Не само да се сам врх струке нашао за столом, него су ту били и они који законе и доносе. Након реакције полиције и наводних казни, у нереално смијешним износима за њихове „дубоке джепове“, данас тек видимо „гдје је афтер“.

Од јавних извињења, до приче „навратио сам само на пиће“, актери синоћње трагикомедије су ништа мање трагикомични. Тако министар вањске трговине и економских послова БиХ Сташа Кошарац данас наводи да није кажњен, али казну „јавно тражи“. А чињеница је да би једина реална казна у овом тренутку била његова оставка.

Упућује на то и Драган Тодоровић, замјеник директора и руководилац Правног одјељења у Бањалучком центру за људска права, који за БУКУ истиче како је овај „корона-дернек“ само потврдио чињеницу да је БиХ дубоко подијељено друштво.

„Међутим, овај пут се не ради о националној или вјерској подијељености, већ о подијељености на “властелу” и “кметове”, на оне “недодирљиве” и “обичну рају”. Када имате такву подјелу у друштву, онда није далеко остварење оне старе римске максиме Qуод лицет Иови, нон лицет бови, или у преводу Што је дозвољено Јупитеру (тј. богу) није дозвољено волу.“

Наглашава да, када имате законе, прописе, правила, уредбе са законском снагом који не вриједе једнако за све, то је као да их немате. 

„Већ данас видимо да “госпође и господа” са синоћње теревенке почињу да врдају и да се сакривају иза немуштих изговора и извињења, уједно изражавајући спремност да сносе посљедице свог поступка, уз позив надлежним институцијама да обаве свој дио посла и изрекну прекршајне санкције. Међутим, то једноставно није довољно. Сваки функционер или службеник који је присуствовао тој журци, а који обавља неку јавну функцију морао би већ данас поднијети неопозиву оставку на ту функцију. Дакле, не да буду смијењени, већ да сами поднесу оставке, уз дубоко извињење грађанима. То је једини исправан потез.“

Све друго осим тога биће, како наводи, "смијање у лице сваком грађанину ове државе и представљаће још један ексер у лијес владавине права у БХ друштву".

Сличног става је и Есад Бајтал, политички аналитичар, који за БУКУ наводи како ово показује сав парадокс живљења у БиХ у посљедњих 30 година.

„Први парадокс је струка која се налази на овом догађају. И то људи на различитим високим позицијама, а који би требали радити на томе да ова ситуација што прије прође. С друге стране, имате то братство и јединство, које као што видите код њих функционише. Сад одједном нема етно и националних спорова. Али народ и даље треба ратовати и дијелити се, док они прослављају иза затворених врата:“

Апсурдно је и то да доносиоци закона и забрана, којих се грађани стриктно придржавају, немарно и бесрамно крше све наведено.

Чињеницу да су данас кажњени новчаним казнама Бајтал коментарише као апсурдну, јер су износи казни у односу на њихова примања тек симболични. Осим тога, све осим оставке у овом тренутку потпуно је апсурдно, сматра он.

„Нека се министар Кошарац не покушава извући из овог тешког прекршаја тражећи неки морални капитал, већ нека да оставку. Нема потребе да се издиже изнад свих по наводном поштењу. Његово тражење казне је цинизам на квадрат. Све осим оставке је апсурд.“

Додаје како је веома упитно и то хоће ли ико заиста платити казне, а и ако хоће, из којег фонда. Упозорава да ово више није проблем власти, већ свих грађана. И сада је крајње вријеме да народ реагује.

„Сад је проблем грађана и народа БиХ хоће ли коначно прогледати и схватити шта нам раде иза леђа? Док нама говоре да је суживот немогућ, наводе на подјеле и ратове, они заједно славе, кршећи властита права. Крајње је питање хоћемо ли скинути коначно са властитих плећа паразите на власти?“

Осим тога, ако се на тренутак присјетите шта сте све радили у протекла непуна два мјесеца, колико рестриктивних мјера поштовали, са којим минималцем живјели, какве казне и за шта плаћали, биће вам јасно да је цех за ову „корона-журку“ већ одавно плаћен, а да сте ви дали аванс. Само је питање хоћете ли на вријеме схватити и прекинути „забаву“?
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.