Небојша Вукановић за БУКУ: Намјерно сам веома бруталан према овој бахатој власти

"Ова власт је бахата и осиона и намјерно сам веома бруталан према њој, зато што је она брутална према овом народу и према грађанима. Ја сам свјесно бескрупулозан према властима", каже Вукановић за БУКУ

BUKA intervju / 14. јун 2019

foto BUKA

Небојша Вукановић један је од напрепознатљивијих посланика у овом сазиву Народне скупштине РС. Брутално искрен у својим расправама, често га упозоравају на повреду пословника, да се често удаљава од теме и да некомпромисно прилази свакој теми. Један је од најжешћих критичара власти и то ради већ годинама, прво као новинар, а сада као народни посланик.

Са Вукановићем разговарамо о актуелној ситуацији у Републици Српској, о опозицији, о томе како живе грађани Републике Српске.  

 

Небојша, колико је тешко тренутно бити један од најгрлатијих представника опозиције, колики је то терет за вас лично, за опозицију, јер сте најистуренији и највидљивији, а колико сте заиста пријетња за ову власт?

Дуго сам радио као новинар и ви као новинар можете да укажете на проблем, али га без институција не можете ријешити. Као кандидат за градоначелника Требиња 2012. године, окупио сам сјајан тим младих људи и мало је недостајало да постанем градоначелник. Ево сад сам добио шансу и покушавам да је оправдам, да са скроминм ресурсима ударим на систем. Ово је стварно борба копљима на тенкове. Ја све што имам од ресурса је један телефон, имам видео блог, пишем и обилазим Херцеговину. Већ сам два-три пута обишао сваку општину доле, разговарам са грађанима, у сталном сам контакту са њима. Стално вршим притисак на институције и ја мислим да се тако могу из опозиције мијењати ствари. Ова власт је бахата и осиона и намјерно сам веома бруталан према њој, зато што је она брутална према овом народу и према грађанима. Ја сам свјесно бескрупулозан према властима, јер су они заслужили и не можете имати поштовања према људима који су опљачкали народ и који се понашају као најгори тирани. 

 

Рекли сте да је то борба у кост...

Јесте. Борба прса у прса. Када немате неких хипотека из прошлости, они вам не могу ништа наћи осим да вас финансијски исцрпе. Ти финансијски удари не престају. Недавно сам добио још једну тужбу од једног требињског моћника.

 

Колико имате тих тужби...?

Имам сад, мислим, десетак процеса. Тужили ме садашњи и бивши градоначелници Требиња Лука Петровић и Мико Ћурић, имам двије од Таминджије, имам двије од Григорија Дурића, сад овај моћник..има их сигурно десет...

 

То је финансијски притисак којем сте изложени. Јесте ли физички угрожени? Бојите ли се неке ствари износити у јавност?

Нисам се никад бојао, они то све добро прате, знају да иза мене нико не стоји, да ме нико не финансира, да нисам дио неких сктурктура и да је то оно што ме највише штити – радим све из идеала и убјеђења и да су свјесни да говорим истину и да сам у праву. Чак и људи на власти ми говоре како ово не иде у правом смјеру и да се мора направити крупан заокрет...

 

Имате ли осјећај да је опозиција, до појаве вас неколицине у НСРС, поприлично салонски прилазила опозиционарењу у РС. Једно комотно опозиционарење које одговара и једнима и другима?

Ово је за мене одлична позиција, јер све своје вријеме и енергију користим за борбу против овог накарадног система и да се он сруши. А да сте дио једне партијске структуре, ту увијек постоје унутрашње несугласице, знате како то код нас иде.  Али имате овдје пуно искрених опозиционара, који нису толико гласни али су против ове власти. Вријеме је показало да сте у опозицији имали пуно лажних опозиционара. Видјели сте, а ја сам на њега раније упозоравао – на Обрена Петровића и још неке за које се знало да су Додикови прикривени играчи. Требали су само проћи избори да падну маске и ја мислим да се губитак на изборима десио због тих издајника унутар опозиције, који су чекали само прави тренутак да озваниче своје договоре са Милорадом Додиком. Нажалост, вјерујем да има доста људи у опозицији који сарађују са властима и добијају велике кредите. Је л' мислите да би Додик дао 5,5 милиона КМ општини Соколац и Миловану Цицку Бјелици, потпредсједнику СДС-а, а да од њега не тражи неке противуслуге? Мислим да Цицко Бјелица прави више проблема опозицији него било ко из власти. Њега сам поменуо, а вјерујем да има још таквих људи који кокетирају са властима...

 

 

То није само кокетирање, овдје се може поставити питање отворене политичке корупције, па ми можемо патентирати термин „прелетачи“...

Јесте, и имате људе за које Додик каже – не требаш ти мени, остани у опозицији и тамо ровари, донеси ми информације. Тако он ради, глођите се међусобно да не трошим енергију на вас. Ја сам и сад убијеђен да је било поштено пребројати гласове и да је Вукота Говедарица побиједио Жељку Цвијановић, али живимо у друштву гдје, као што је Стаљин рекао, није важно како народ гласа, већ како се гласови броје...

 

Ево имамо још годину и по дана имамо до наредних избора.. Колико је опозиција у Републици Српској уопште жива у Републици Српској, какво је тренутно стање опозиције?

Кључна је ствар да је 50-60% људи незадовољно стањем у држави и маса тих незадовољних, понижених, обесправљених, не може да трпи 13 година овај терор и масовно одлази са ових простора. То је највећи проблем нашег друштва, не само опозиције. Опозиција, по мени, треба да почисти сво смеће које вам руши углед у јавности, јер довољна су двојица-тројица корумпираних, који се понашају непримјерено, да могу да униште читаву опозициону сцену. Да би опозиција нешто направила, мора да направи потпуни отклон од власти, никакви разговори, никакви преговори, ничега не би требало бити, јер са мафијом се ни не разговара, ни преговара. Јер видите шта ова држава ради, на примјеру Сердарова, гдје ће да му пребаце 180 милиона, умјесто да га казне зато што није правио концесију, и ту би Сердарову припало можда 10 милиона, а 170 ће узети неки домаћи политичари и моћници. То је један од примјера како је власт изгубила контакт са реалношћу и како се понаша горе од било каквог окупатора. 

 

На посљедњој сједници скупштине РС се расправљало о безбједности у Републици Српској, поменуо се и случај Драгичевић у контексту да МУП РС располаже новим чињеницама, али да то треба Тужилаштво да објави.  Шта се по вама дешава у овом случају, ево поново видимо да се људима брани да долазе да пале свијеће, да их прогоне. Ми се тренутно налазимо преко пута храма гдје се све то дешава. Власт каже да је стање безбједности задовољавајуће...

Да имате 50 мртвих људи на улицама, они би рекли да је задовољавајуће и да раде добро. Они су свјесни да ми живимо у једној потпуној анархији. То што се дешава групи „Правда за Давида“ је једна од највећих срамота. Да је среће, свештеници и Владика бањалучки би се нашли на челу протеста и рекли би - убијен је један од наших вјерника, један млади живот је изгубљен. Црква је овим ушла у пакт са полицијом, озваничен је. Њима сметају неке свијеће које се пролију по плочнику, иако није био ниједан инцидент. Њима у обављању активности сметају вјерници који долазе да запале свијећу за покој душе. Разочаран сам понашањем одређених људи у цркви. Дакле, држава није разоктрила ниједну криминалну групу, пљачке су на све стране, убиства, тривијално се прилази тим стварима, а улаже се посебна енергија, специјалне трупе да се разбије група „Правда за Давида“. Био сам недавно ту, они као да су изопштени из овог друштва. Питаћу на Скупштини има ли неки простор да се неки логор постави за присталице „Правде за Давида“, како би се они осјећали сигурно. Они више нису сигурни. Нису то били на Тргу, сад нису испред храма Христа Спаситеља. Све нам ово показује да је нека велика звјерка уплетена у убиство Давида Драгичевића и то ће вријеме сигурно показати.

 

Како у свему овоме дјелује Влада Републике Српске?

То је један раштимовани оркестар медиокритета, у којој постоји двоје троје људи који су иоле озбиљни. Нажалост, имате министре који ујутро кад устану, немају појма гдје се налазе. Они знају о својим ресорима, као ми о пројектима НАСА-е. Некомпетентни људи, често недовољно образовани. Знате шта значи бити министар? Значи бити образован, пун енергије, морате имати сјајан тим да бисте направили неки резултат. Али они су ту само као послушници са лаком руком, да потписују и гласају за оно што им Додик предложи.

 

У својим дискусијама у Скупштини никад не заборавите поменути обичне људи и како они живе. Јуче сте споменули породице којима је искључена струја, али нисте се држали дневног реда и одмах сте били искључени....

Господин Чубриловић је у власти 21 годину, а био је неки функционер и у бившој држави, ни сам не зна колика му је имовина. Кад је господин Чубриловић или било ко од њих прошао кроз народ без обезбјеђења и причао са људима да види како људи живе? Никад. Они су изгубили контакт са стварношћу. Да имају имало спознаје како људи живе и са каквим се проблемима боре људи - гледају како ће дијете послати у школу, како ће га нахранити, како ће му купити патике, знали би да 50% људи у РС живи на рубу егзистенције, од неких позајмица, кредита, мучи се, ради са стране како би обезбиједили колико-толико достојанство својој породици. С друге стране, имате 2% тих блиских власти који више не знају шта ће од обијести, који имају милионе марака - то је та похлепа о којој ја говорим. Већина људи из власти већ има толико новца да га ложе, не би га потрошили цијели живот, а и даље грабе као да нису ништа јели 10 дана, та похлепа ће их убити. И видјели сте јуче да они прекидају, да немају никаквог осјећаја за ту сиротињу, нити би шта подузели и смета им прича о томе. Имају неку слику како је ово лијепи, уређени, бољи ентитет и кад ви њима причате какав је стварни свијет ,онда то њима смета, то одмах покушавају исјећи.

 

 

Шта нам је у том контексту чинити, народ одлази, више нас умире него што се рађа, демографске прогнозе су катастрофалне, погрешни приоритети или?

Ако ви 12 година уништавате државу и све њене институције, не може та држава бујати и ићи напријед. Ја стално говорим да је ова власт гора од окупатора. Да окупатор ради трећину овог што ова власт ради, народ би се побунио и рекао - јесте нас покорили војно, али не дозвољавамо вам да нам ово радите. Међутим они су дезавуисали народ, представљају се као неке патриоте, велике Србенде, међутим, то су највећи разбојници и криминалци. За вријеме Аустрије, становништво у БиХ је удвостручено, у Херцеговини негдје чак и утростручено за вријеме „окупације аустроугарске“, зато што је то уређена држава, која гледа свој интерес, кажу 'сјекла је шуме', сигурно је сјекла мање него што то раде челници Шума Српске. Најбољи показатељ колико је растао стандард од Требиња до Бањалуке јесте чињеница да су најрепрезентативније зграде направљене за вријеме Аустроугарске. Ово данас што они раде ни један окупатор не би радио, Додику и власти одговора да је мање становништва, јер што је мање становника, то они лакше контролишу изборе и грађане. Њима је циљ да сви незадовољни оду из ове државе. Видјели сте како се Милорад Додик понаша, није примио амбасадорицу Њемачке, они су нама сва врата у свијету затворили, довољно је да ММФ затвори чесме да нема међународних кредита, ми смо пред колапсом, а једна-двије плате кад се не исплате, имаћемо велики социјални бунт који ни РТРС неће моћи сакрити.  
 

Разговарао Елвир Падаловић


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.