Недељко Чубриловић: Милорадов посљедњи ексер у сандук Марковог ДНС-а

Чубриловић игра онако како Додик свира

Elvir Padalović / 20. новембар 2018

foto BUKA

Политичка сцена након овогодишњих општих избора изгледа као пијаца са политичарима умјесто намирницама. Нуде се никад јефтиније, за позицију, фотељу, како год. Нуде се за мир у кући.

Оно што је некад одзванјало у ушима ко "афера два папка", данас изгледа невино као успаванка за малу дјецу. Бескрупулозно гажење по гласачима било је видљиво и након јучерашње Конститутивне сједнице Народне скупштине РС. Уједињена Српска добила је једног прелетача, бившег СДС-овца Костадина Васића,  па је тако,  захваљујући њему, формиран Клуб посланика Уједињене Српске.

Прелетачи из СДС-а , који стоје уз Обрена Петровића, дио су Додикове комотне већине. Српска демократска странка, након чишћења у сопственим редовима броји 13 посланика. Уз девет посланика ПДП-а, они чине будући опозициони блок уз наду да ће макар НДП-ов Крсто Јандрић остати уз њих.

Међутим, занимљива се ствар догодила приликом избора за Предсједника Народне скупштине РС. Наиме, званичан став Предсједништва ДНС-а није испоштован. Није прошао њихов приједлог да Душко Ивић буде нови Предсједник Народне скупштине РС. Изабран је Недељко Чубриловић којег су предложили посланици ДНС-а блиски њему. Тако је Марко Павић доживио још један пораз, овога пута у законодавној институцији Републике Српске. О судбини четворице посланика који нису испоштовали став странке одлучиће сједница Предсједништва ДНС-а која почиње у 12 сати.

Дарко Бањац, члан Предсједништва ДНС-а изјавио је након гласања како о кадровима ДНС-а одлучују органи те партије, а уколико то не могу радити онда неће никога ни кандидовати и у таквој причи не требају ни учествовати. 

Он је новинарима рекао да очекује разговоре лидера политичких партија које чине коалицију у којим ће бити разјашњене одређене нејасноће, након чега би и органи ДНС-а требало да заузму ставове.

"На основу коалиционог споразума који имамо са СНСД-ом и СП-ом, Предсједништво ДНС-а за нашег кандидата за предсједника Народне скупштине предложило је Душка Ивића. Посланици ДНС-а, нас 12 није исто гласало, односно њих четворо није гласало за званичан став органа ДНС-а", навео је Бањац.

Другим ријечима , изигран је коалициони споразум Додика и Марка Павића. Још једном. По ко зна који пут.

Избор Недељка Чубриловића коментарисали су и у СДС-у.

У саопштењу ове партије се наводи да је Чубриловић једини предсједник Народне скупштине Републике Српске који је на посланике опозиције послао дуге цијеви, пиштоље и пендреке и по томе ће остати упамћен у историји парламентаризма, па таман ако то историју буду писали самозвани Додикови „љетописци“. 

Српска демократска странка подсјећа да је Чубриловић испред мале сале Народне скупштине Републике Српске поставио наоружане полицајце са једним јединим наређењем: да спријече посланике опозиције да прекину скандалозно засједање парламента када је незаконито смијењен главни ревизор Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске Душко Шњегота. 

Наводи се да је Чубриловић годину дана „из потаје“ чинио све да не буде објављена одлука о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ и тиме показао да је само марионета у рукама Милорада Додика. 

"Чубриловић игра онако како Додик свира - пријеподне је спреман да гласа за поменути референдум, а послијеподне је спреман да учини све да се одлука о референдуму не објави у 'Службеном гласнику Републике Српске'", наводи се у саопштењу.

Небојша Вукановић, народни посланик, каже за БУКУ, како очекује да ће се ДНС подијелити те да претпоставља да би тзв "Чубриловићева четворка" могла бити избачена из странке.

"Додик је подијелио ову странку, покушавајући да инсталира свог човјека Недељка Чубриловића на чело ДНС-а а када му то није успјело, онда је подијелио ДНС, понизивши тако своје старе партнере из владајуће коалиције. Није им дао обећаног мандатара а сад ево ни Предсједника Народне скупштине РС. Додик је покуша да води кадровску политику ДНС-а и да одређује ко може а ко не може у владу" каже за БУКУ Вукановић. 

Политичка аналитичарка Тања Топић каже како је тешко дати јасан одговор на питање шта ће урадити ДНС на данашњој сједници Предсједништва ове странке. Наравно да је лидер ове странке изигран и да се нису поштивале одлуке врха ове странке, већ им је старији и јачи коалициони партнер, мимо њихове воље изабрао предсједника Народне скупштине. И то човјека којег је Предсједништво странке смијенило.

"Истовремено, видимо да у ДНС-у постоје двије струје, једна наклоњена СНСД-у, друга која је у овом тренутну бројчано надмоћнија лидеру Марку Павићу. Те тензије су видљиве и у клубу ове странке у Народној скупштини. Можемо претпостављати могуће сценарије: да ДНС остане досљедан (што код ове странке нисмо баш често имали прилике да гледамо), па да се одрицањем Недјељка Чубриловица одрекне и свог судјеловања у власти и да његов један дио постане дио опозиционог блока. Или други према којем ће ДНС по ко зна који пут намјестити и други образ, прогутати одлуку да Чубриловиц буде предсједник Народне скупштине, а они партиципирају у власти. У оба случаја извјесно је да се ДНС поцијепао" закључује наша саговорница.
 

 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.