Недостатак сна може угрозити вашу каријеру

Квалитетан сан изузетно је важан како за добро расположење, тако и за енергију, здравље и спремност да се ухватите у коштац са изазовима на послу. Добар сан утиче и на психу као и на физичку активност.

BUKA portal / 12. јун 2019

 

Истраживања су показала како превише или премало сна може бити један од одлучујућих разлога због којих ваша каријера не иде у смјеру у којем бисте то жељели.

Особе које пате од недостатка сна на тестовима показују значајно слабије резултате у количини обављаног посла на радном мјесту.

Занимљиво је и истраживање које показује како особе које у просјеку спавају седам сати, дугорочно гледано, имају 16 одсто већу плату од оних који спавају мало или превише.

С друге стране особе које спавају мање од шест сати пред озбиљном су опасношћу да сагоре на послу јер им је тешко одвојити мисли од посла у слободно вријеме.

Сан такође много утиче на одмор и релаксацију која је организму нужна, посебно уколико радите у стресним условима. Спавање јача радну меморију те утиче на њен капацитет, а повезан је и с рјешавањем проблема, рјечником, одлучивањем те читањем с разумијевањем.

ЛОШЕ НАВИКЕ

Ако патите од инсомније то је обично посљедица лоших навика и нездравог живота. Људи несвјесно конзумирају одређене производе који утичу на несаницу и обављају одређене активности које утичу да квалитет сна буде лош, те се буде ујутру ненаспавани и мрзовољни. Избјегавање одређене хране, напитака али и навика учиниће да заспите попут бебе, а ујутру се пробудите пуни елана и задовољни.

Проучавајући дјеловање цигарета и духанског дима на људе, научници су, између осталог, открили да начајно смањује квалитет сна. 

Ако пушите, покушајте да престанете, уколико то није могуће онда пређите на боље алтернативе, као што је иQОС, јер аеросол који настаје кориштењем овог уређаја има до 95 посто мањи ниво штетних материја од дима цигарете.

Поред духанског дима и смартфонови, па чак и гледање телевизије пред одлазак на спавање ремете сан. Кориштење рачунара, таблета и мобилних телефона спрјечавају стварање мелатонина који опушта организам и због којег осјећамо поспаност.

Ако случајно пијете лијекове против болова, они могу бити тешки за желудац па ће организам бити узнемирен и теже ћете заспати. Други пак типови лијекова, попут антидепресива, могу утицати на будност па се посавјетујте доктором јер можда је то узрок ваше несанице.

Такође шољица кафе има од 80 до 120 грама кофеина, а сигурно знате да је то састојак који вас одржава буднима. Чак и ако попијете посљедњу шољицу кафе око 18.00, могли бисте имати проблема са спавањем јер кофеин у тијелу може остати и 12 сати. Ако сте осјетљиви, будите опрезни и с кафом без кофеина јер и у њој га има, обично око 20 мг по шољици.

НАПУНИТЕ СЕ ЕНЕРГИЈОМ

Брините о свом здрављу и спавајте довољно. Јер спавање узима око трећине живота и оно је итекако озбиљан сегмент здравља. У сну се цијели организам пуни енергијом те се одвијају бројни други поцеси који директно утичу на нормално дневно функционисање. Но, здрав сан не служи само као одмор тијелу и мозгу, већ је нужан и за њихов нормалан раст и развој, што потврђује и чињеница да дјеца која имају поремећаје спавања слабије напредују од вршњака с квалитетним сном. Осим тога, познато је и да током дуготрајног поремећаја сна с временом може доћи и до дугорочних оштећења мозга, посебно меморије, концентрације, апстрактног размишљања и расуђивања.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.