Некада на ивици пропасти, данас најбоље мјесто за живот

Панорама града, каква је некада била, није се значајно изменила. Нови објекти углавном не прелазе четири до пет спратова, осим нових посебно значајних градских грађевина, које су нешто веће висине и габарита.

BUKA portal / 01. јун 2019

Иако је због банкротства 1994. године главни град Данске, Копенхаген, био на рубу пропасти, данас живот у овом граду изгледа потпуно другачије.

Копенхаген је после банкротства успео да од оронулог, индустријског центра, постане званично најбоље место за живот на свету. 

Земљиште града је пребачено је у власништво организације "Бy & Хавн", али је Копенхаген ипак задржао 95% њених деоница. Након успостављања овакве организације, почиње и препород града. 

Копенхаген се тренутно налази под управом главног градоначелника и шест додатних градоначелника из различитих области. 

Човек и његове потребе, као и стање његовог духа били су од изузетног значаја за урбанистичку и архитектонску трансформацију Копенхагена. 

Панорама града, каква је некада била, није се значајно изменила. Нови објекти углавном не прелазе четири до пет спратова, осим нових посебно значајних градских грађевина, које су нешто веће висине и габарита.

Значајан елемент Копенхагена је вода. Осим луке, која је уређена тако да у њој може неометано да се купа, постоје и многобројни водени канали. 

Наиме, становници Копенхагена неретко имају проблем са знатним количинама падавина, тако да је посебна студија била усмерена на стварање малих канала кроз град који би што ефикасније сакупљали кишницу која се потом враћа у систем.

Foto: depositphotos/scanrail

Фото: депоситпхотос/сцанраил

 

С обзиром на чињеницу да 50 посто становника Копенхагена свакодневно користи бицикл као превозно средство, од изузетног значаја је било оформити функционалан систем за бициклисте у граду. 

Сваког месеца у Копенхаген се досели нових 1.000 грађана, па се планира да ће до 2029. године популација овог града бити већа за 100.000 људи. 

Да би се смањила цена некретнина, у данској престоници се праве нова острва насипањем земљишта које је ископано градњом нових линија метроа. 

Тиме ће се добити јефтини станови и станови за студенте.


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.