НЕКИ СУ У ЊОЈ ВИДЈЕЛИ СПАС Смјена Гордане Тадић посљедица самовоље и селективности?

Званично је да је Гордана Тадић починила дисциплински прекршај.

Slađan Tomić / 24. септембар 2021

 

Одлука другостепене дисциплинске комисије ВСТВ-а о смјени Гордане Тадић предочена је јавности тек седам дана након доношења.

Првостепена дисциплинска комисија ВСТВ-а 23. јула донијела је одлуку о смјени Гордане Тадић с мјеста главне државне тужитељке. Након жалбе Гордане Тадић, другостепена дисциплинска комисија потврдила је одлуку првостепене комисије, а Тадић ће бити премјештена на мјесто тужитељке Тужилаштва БиХ. Њена дисциплинска одговорност је утврђена, а једина преостала могућност је да Вијеће одлучи о изреченој дисциплинској мјери, али не може преиспитивати одговорност јер је она већ утврђена.

Званично је да је Гордана Тадић починила дисциплински прекршај и то јер је:

·        пропустила поступити у складу са релевантним одредбама правилника о ТЦМС-у и закључку Вијећа од 17. и 18.12.2014. године, којим ВСТВ БиХ „задужује главне тужиоце у БиХ да у својим институцијама обезбиједе додјељивање предмета свим тужиоцима путем ТЦМС-а“
·        пропустила да покрене поступак персоналних сигурносних провјера упосленика Тужилаштва БиХ те је пропустила поступити у складу са закључком ВСТВ-а БиХ од 17.7.2019. године, којим „се обавезују све правосудне институције у БиХ да хитно проведу све обавезе и мјере прописане Законом о заштити тајних података БиХ“,

Дисциплинска комисија је утврдила да је Тадић починила дисциплинске прекршаје:

·        „немар или непажња у вршењу службених дужности“
·        “пропуштање, из неоправданих разлога, да поступи у складу с одлукама, наредбама или захтјевима Вијећа“

Подсјетимо, Тадић је прошле године више пута одбила да се појави пред Привременом истражном комисијом Парламента БиХ. Када је то коначно учинила, њено саслушање обиљежено је бројним ирелевантним изјавама.

Тада је Тадић причала како је мајка доктора наука, како ће ускоро постати бака и сличне нереферентне изјаве, које немају никакве везе с функцијом коју обавља.

“Што се тиче перцепције јавности, ја сам прије свега грађанин ове земље, мајка, супруга, ускоро бака. Пратим портале, врло сам информирана особа. Можда сам најинформиранија особа у БиХ”, казала је тада Тадић.

Њој се највише замјерало што она доноси одлуке о томе ко ће од тужилаца водити одређен предмет, умјесто да се то ради путем аутоматског система. Управо ова акција коштала ју је мјеста главне државне тужитељке.

Тада је њен рад критиковао и предсједник Привремене истражне комисије Дамир Арнаут, а за БУКУ коментарише одлуку о смјени Тадић.

"Одлука да је Гордана Тадић починила дисциплински прекршај је сада правоснажна. Њој искључиво остаје могућност жалбе ВСТВ-у на изречену санкцију, те се о том питању нећу очитовати до правоснажности и тог сегмента. Наиме, дисциплински прекршај који је сада потврђен одлукама дисциплинских комисија је Гордана Тадић сама признала током свог свједочења пред Истражном комисијом којом предсједавам, када је истакла да не користи ТЦМС систем за додјелу предмета, уз мишљење да има право на то. Наравно да није имала право и нема сумње да су дисциплинске комисије правилно поступиле када су то потврдиле”, казао је Арнаут у разговору за БУКУ.

Арнаут је коментарисао и чињеницу да је Одлука другостепене дисциплинске комисије објављена неблаговремено.

“Такођер сматрам да је неопходно да надлежна тијела опсежно истраже потенцијална кршења етичких кодекса и других правила у вези са овим поступком, конкретно тврдње да о овим питањима не требају одлучивати Бошњаци. Покушај искључивања било кога на основу етничке припадности представља најгори облик шовинизма, те осим дискриминације може имати и елементе распиривања мржње. Правници се требају служити искључиво правним аргументима, а ако то не знају онда се правом не требају ни бавити. Коначно, треба утврдити и разлоге за кашњење са саопштавањем одлуке другостепене комисије, те да ли је ту било елемената циљаног избјегавања или одуговлачења примања отправка", додао је Арнаут.

Ферагет: Уред дисциплинског тужиоца изгубио сваки кредибилитет

Док једни критикују рад Гордане Тадић, неки су у њој видјели спас. Након убиства сарајевских полицајаца Адиса Шеховића и Давора Вујиновића, Тадић је рекла да је Тужилаштво БиХ спремно пружити сваки вид помоћи у оквиру своје надлежности. Три године касније, видљивих помака у овом предмету још нема, а он је тренутно на кантоналном Тужилаштву.

Породице Мемић и Драгичевић су једне од оних које су задовољне радом Гордане Тадић. Адвокат ових породица Ифет Ферагет за БУКУ каже:

“Дисциплинско непроцесуирање тужилаца који су покушали да заташкају убиства Дженана и Давида због читавог низа очигледних дисциплинских прекршаја, а  процесуирање главне државне тужитељице након што је Тужилаштво БиХ преузело та два предмета, и то због дисциплинске прекршаја због којих је могуће процесуирати било којег другог главног тужиоца, представља само потврду да је УДТ изгубио сваки кредибилитет и ако се овако настави немамо се чему надати”, оцјењује Ферагет.

Ферагет Додаје да, иако дисциплински поступак против главне државне тужитељице Гордане Тадић још није окончан и не треба ништа прејудицирати,  не страхује за наставак рада на предметима “Мемић” и “Драгичевић”.

“Више пута сам рекао да ја као пуномоћник породица Мемић и Драгичевић не требам никога молити да процесуира одговорне за заташкавање убиства и само убиство него ја имам право да захтјевам правду за породице Мемић и Драгичевић, а иста то право припада и свим осталим оштећенима. Наиме, правда се не може никоме ускратити. Специфичност предмета Мемић и Драгичевић се огледа у томе што је истима нанијета непоправљива штета како правосуђу у цјелини и тако и самој држави и управо због тога ти случајеви јесу и требају да буду у надлежности Тужилаштва БиХ и Суда БиХ”, додао је Ферагет.

Подсјетимо, од оснивања Тужилаштва БиХ ниједан главни тужилац није дочекао крај мандата. Сви су смијењени или су поднијели оставке због скандала или афера.  


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.