НЕМАМО ВРЕМЕНА ЗА ПОЛИТИЧКА ПРЕПУЦАВАЊА: Неусвајањем Декларације губимо природу!

Веома је важно, немамо више времена за губљење, много се еколошких проблема нагомилало, морамо почети да их рјешавамо. Немамо времена за политичка препуцаваја, размишљање коме ће да оду политички поени након сједнице...

Maja Isović Dobrijević / 10. фебруар 2021

 

Миљан Малиш испред Удружења грађана Бјелава Фоча каже да је очување ријека и животне средине витално питање, питање над питањима, питање опстанка живота у Републици Српској. Са Малишем за портал БУКА разговарамо о Декларацији о заштити ријека у РС која би се требала разматрати у Народној скупштини, угрожености наших ријека, као и о стању са ријекама у општини Фоча.

На сједници НСРС би требало да буде ријечи о Приједлогу декларације о заштити ријека у Републици Српској који је поднио народни посланик Игор Цнадак. Колико је важно да се ова Декларација усвоји?

На скали од 1 до 10, по мени је то 20. Веома је важно, немамо више времена за губљење, много се еколошких проблема нагомилало, морамо почети да их рјешавамо. Немамо времена за политичка препуцаваја, размишљање коме ће да оду политички поени након сједнице, да размишљамо о томе која је странка предложила Декларацију, чија је већина усвојила, већ заједнички покажемо истински патриотизам и бригу за очување животне средине и екосистема. Вријеме нам истиче, неусвајањем Декларације губимо природу, губимо будућност за нашу дјецу на овим просторима. Ово није политичко питање, ово је питање живота и смрти, останка и опстанка и крајње је вријеме да га сви заједнички ријешимо.

Колико су ријеке у РС угрожене?

У РС је изграђено преко 30 малих хидроелектрана, већи број их се гради. Број до сада додијељених концесија колико ми је познато је троцифрен. Веома је лоша до никаква контрола рада ових хидроелектрана, многе су пуштене у погон иако рибље стазе не задовољавају ни техничким рјешењем ни протоком воде минималне услове. Друштвене мреже су затрпане сликама пресушених корита. Овдје у близини Фоче смо се сами увјерили да се дешава да канјон Бистрице пресуши на појединим мјестима у близини мале хидроелектране у Добром Пољу. Једно је сигурно, свака до сада изграђена мини хидроелектрана за посљедицу је имала километре ријека стрпаних у цијеви и велике екоциде у тим водотоцима, девастирану природу.  Ми у Фочи имамо више таквих примјера. Ти водотоци су уништени а да ствар буде гора изграђене су на ријекама са којих се оближње насеље Миљевина снабдијева питком водом па су кварови на водоводу и редукције воде неминовне.

Исту грешку би поновили и сада уколико дозволимо градњу мХЕ “Бјелава”, а гдје је један од водозахвата за ту мХЕ планиран у ужој зони санитарне заштите градског водовода, мјеста одакле цијели град добија питку воду. Већ сада имамо ситуацију да данима  вода  у Фочи није исправна за пиће.  Овај пут можда и оправдано усљед обилних падавина али је то честа појава у граду на седамнаест ријека и ријечица. Грађани негодују на друштвеним мрежама и умјесто да ријешавамо тај проблем, неке “више силе” га продубљују градњом мини хидроелектрана на мјетима гдје законом нису дозвољени бло какви радови.

Имамо и друге проблеме на водотоковима, недозвољено вађење шљунка, истресање непречишћеног отпада, неријешено питање депонија. Ријеке су нам све чешће суве, загађене, а обале „украшене“ најлон кесама у свим могућим бојама. У Фочи смо свједоци да су грађани у много наврата сликали камионе како истресају шут, чврсти отпад, отпадне течности у ријеку, чак и у Дрину у центру града. Колико ми је познато, ниједан такав случај није истражен нити је ико одговарао. Ријеке су угрожене и за њихов опстанак се мора наћи институционално рјешење.

Колико је важно да се испуни оно што стоји у Декларацији, односно да не буде пуко слово на папиру?

Декларација  сама по себи није обавезујућа, дугачак је пут од њеног усвајања до спровођења у пракси. Но, сваки пут почиње првим кораком, свако писмо првим словом на папиру. Усвајање Декларације је баш то прво слово ка озбиљном системском, законском регулисању и рјешавању проблема у коме су се грађани РС нашли. Изгубили смо до сада више водотокова, платили смо довољно високу цијену, издешавало се довољно лошег да су и грађани и политичари препознали да је ово проблем који изискује хитно рјешавање.

Шта се тренутно дешава са Бјелавом и планираним хидроелектранама у општини Фоча?

Тренутно нема радова на и око Бјелаве, нема их од августа мјесеца када је инвеститор, под окриљем дозволе за геолошка истраживања, завршио пробијање комплетних траса за будуће цјевоводе. Кроз ове радове је почињено много злодјела према природи, измјењен је ток ријека на више мјеста и почињена гола сјеча велике површине шуме. Прекршен је читав низ закона а против инвеститора је Управа криминалистичке полиције МУП-а РС надлежном тужилаштву поднијела извјештај о низу почињених кривичних дјела. У међувремену чланови Удружења су на састанку у Влади РС  са Министром Петром

Ђокићем добили потврду да је упркос свему Влада Републике Српске  дала сагласност на анекс уговора о концесији за ову мини хидроелектрану.
Морам примјетити да је  Министар Петар  Ђокић велики љубитељ мини хидроелектрана чим не хаје на очигледно кршење закона и бројне апеле мјештана који живе на и од тих ријека, подржавајући пројекте који уништавају наше природне ресурсе а  немају економску оправданост, осим за тајкуне и  приватне компаније!

Топљење снијега уз обилне падавине последњих дана довеле су до изразитог пораста водостаја, Бјелава је подивљала и као рањена звијер удара као никада до сада. На многим мјестима гдје је усљед радова на “геолошким истраживањима” нарушен њен природни ток ријека се излила а  те ударце опет трпе најслабији, становници приобалног подручја којима је угрожена имовина, њиве, вртови, куће, воденица породице Вујичић.

Што се тиче других ријека у нашој општини, између осталих, најактуелније су  свакако градња ХЕ”Бук Бијела”на ријеци Дрини  и три мини хидроелектране на ријеци Бистрици. Лично сам мишљења да су то пројекти који нам нису потребни и да би Фоча и њени грађани имали више штете него користи од истих. Став УГ “Бјелава” је да неће оспоравати капиталне пројекате  који су заиста од јавног интереса и гдје би се испоштовали сви еколошки стандарди.

Сматрате ли да је РС спремна за овај корак да заиста стави интерес ријека испред интереса појединца?

Сматрам да нам гори под ногама и да РС мора да покаже спремност. Очување ријека и животне средине је витално питање, питање над питањима, питање опстанка живота у Републици Српској. Мислим да је коначно већина политичара спознала озбиљност ове теме и одговорности која је тренутно на њима.  У Кини је забрањена изградња нових МХЕ и старе се уклањају. У Америци такође. У Европи је срушено већ 400.  Најсвјежији позитиван примјер имамо  у Црној Гори гдје је за само пар мјесеци рада нове Владе раскинуто седам уговора о градњи малих хидроелектрана а нове се неће градити. Очигледан је тренд у цијелом свијету и задњи је час да и ми то урадимо.

По вашем мишљењу шта се усваја усвајањем ове Декларације?

Ова декларација је основа за адекватнију заштиту свих ријека у РС, а нарочито оних које су дио заштићених подручја или представљају значајну природну вриједност и насљеђе.Текст предложене декларације о заштити ријека у Републици Српској заснован је на Декларацији о заштити ријека Западног Балкана која је донесена у новембру 2019. године на међународној конференцији одржаној у Сарајеву. Садржај декларације је квалитетан, савремен, хармонизован са европским И свјетским еколошким стандардима, на његовој изради је учествовало 75 представника еколошких удружења, институција и стручњака из БиХ и цијеле Европе. Декалрација представља само једну добру полазну основу за спровођење квалитетне еколошке политике, али од нечега се мора почети.

У предложеној Декларацији се наводи да су ријеке једно од највећих природних богатстава Републике Српске и да ће бити уништене уколико се реализују издате концесије за изградњу малих хидроелектрана. Такође, наводи се да се изградњом МХЕ угрожава и животно станиште за многе животињске врсте, као и нарушавање животне средине и екосистема који зависе од ријека.

Од Владе РС тражи се да прогласи мораторијум на изградњу малих хидроелектрана, односно да се обуставе сви даљњи радови и пројекти на нашим ријекама, све док се не изврши комплетна ревизија поступака доношења концесионих дозвола за изградњу минихидроцентрала за период 2005-2020. година.

Остаје да видимо како ће народни посланици разматрати ову тему.

Везан текст:

Дошло је вријеме да се прича око малих хидроелектрана приведе крају


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.