Нерадни понедјељак изазвао пометњу

Подсјетимо да је из Владе тек јуче поподне саопштено да је данас нерадни дан поводом обиљежавања Дана када је донесен Дејтонски споразум.

Elvir Padalović / 22. новембар 2021

Foto: BUKA

У Републици Српској данас ће, према одлуци Владе Српске, бити нерадни дан.

Подсјетимо да је из Владе тек јуче поподне саопштено да је данас нерадни дан поводом обиљежавања Дана када је донесен Дејтонски споразум. 

Идеја да понедјељак буде нерадни дан потекла је од Милорада Додика, члана Предсједништва БиХ који је на конференцији за новинаре изјавио да ће тај дан бити нерадан, и да то показује колико Република Српска поштује Дејтон као празник. Након тога услиједила је Одлука Владе РС.

Судећи према објавама људи на друштвеним мреżама ово закашњело саопштење из ресорног министарства очито је изазвало проблеме грађанима Републике Српске, који су мислили да је понедељак радни дан.

Најспорније у свему је што према важећем закону, нерадни дан се преноси само када је у питању прослава празника који се празнује два дана.

Корисници друштвених мрежа углавном коментаришу како је необично што се одлука о нерадном дану доноси изненада и то у недјељу поподне, те да с еније дало довољно времена да се људи могу организовати за тај нови нерадни дан.

Како сазнајемо, неки приватни вртићи одлучили су да данас раде, док неки не, па је за родитеље поприлично компликовано организовати чување дјеце. 

Данас неће радити републички органи и организације, органи јединица локалне самоуправе, јавна предузећа и установе, саопштено је из Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске.

Руководиоци наведених органа, како се наводи, обавезни су да у току календарске године организују рад због остаривања пуног годишњег фонда радних дана.

 

Нема тестирања, нема вакцинисања

Институт за јавно здравство Републике Српске саопштио је да данас неће радити, након закључка Владе Републике Српске да је тада нерадни дан.

Из Института обавјештавају грађане да данас неће бити организовано узимање узорака за комерцијално Пи-си-ар и антигенско тестирање, вакцинација против грипе, те вакцинација првом и трећом дозом вакцине против ковида 19.

Грађани који су били заказани данас за вакцинацију другом дозом вакцине против ковида моћи ће на вакцинацију да дођу у уторак, 23. новембра, од 8.00 до 9.00 часова.

 

Дом здравља Бањалука: ОБАВЈЕШТЕЊЕ ЗА ПАЦИЈЕНТЕ

Дежурства у ЈЗУ „Дом здравља“ у Бањој Луци бити организована на сљедећим локалитетима и по распореду:

Служба породичне медицине – дежурни тимови на Поликлиници и на локалитету Борик (Платон) радиће у двије смјене од 07:00 до 20:00 часова;

АРИ амбуланта за одрасле пацијенте и школску дјецу (амбуланта за акутне респираторне инфекције) на локалитету Поликлиника – дежурни тимови радиће у двије смјене у периоду од 07:00 до 20:00 часова;
Ковид амбуланте у насељу Долац - дежурни тимови  радиће у двије смјене периоду од 07:00 до 20:00 часова;
Специјалистичке амбуланте из педијатрије - дежурни тимови радиће у периоду од 07:00 до 15:00 часова у амбулантама на Поликлиници;

АРИ амбуланта за предшколску дјецу (амбуланта за акутне респираторне инфекције) на локалитету Поликлиника  - радиће у периоду од 07:00 до 15:00 часова;
Одјељење за хематолошку и биохемијску дијагностику 22.11.2021. године радиће према сљедећем распореду:

- Централна лабораторија на локалитету Поликлиника радиће у двије смјене од 07:00 до 20:00 часова;
- АРИ лабораторија – радиће у периоду од 07:00 до 11:00 часова у Ковид амбулантама у насељу  Долац;
АРИ РТГ - радиће у периоду од 07:00 до 11:00 часова у Ковид амбулантама у насељу Долац;
Служба за стоматолошку здравствену заштиту

22.11.2021. године - Служба хитне медицинске помоћи са едукативним центром од 00:00 до 24 часа;

Служба хитне медицинске помоћи са едукативним центром – 24 часа

Вакцинални пункт у објекту Мјесне заједнице Петрићевац у понедјељак, 22. новембра 2021. године, неће радити. Напомињемо да ће наши суграђани бити благовремено обавијештени о новом термину вакцинације без наручивања првом дозом вакцине Фајзер.

 

 

 

 

 

 


Бука препорука

БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.