НЕСТВАРНА СЦЕНА НА АУТОПУТУ Јурио више од 100 километара на сат кад је видио како у ауту до њега сви спавају

Друштвеним мрежама кружи снимка на којој се види како возач аутомобила Тесла, као и његов сувозач, чврсто спавају док аутомобил јури брзином од око 100 километара на сат.

BUKA portal / 11. септембар 2019

Човјек из другог аутомобила који се возио истом цестом и снимио тај видео каже да им је неколико пута затрубио како би пробудио возача, но његова је глава и даље била наслоњена на прса те је и даље спавао, преноси Хуффпост.

Иако Тесла има софистицирани аутопилот, произвођачи аутомобила упозоравају возаче да ипак остану будни те да држе руке на управљачу.

'Било је тако чудно. Мислио сам да видим како нетко спава на волану али нисам био сигуран па сам поновно погледао. Онда сам видио да возач дефинитивно спава. Изгледали су као да требају ићи кући и равно у кревет', рекао је Дакота Рандалл који је снимио успаваног возача и сувозача у Тесли.

На Теслиним web страницама стоји како је аутопилот намјењен пажљивим возачима који имају руке на волану и спремни су преузети вожњу у било којем тренутку. Упозоравају и да аутопилот захтјева активан надзор возача и да то не значи да возило само вози.

'Многе од оваквих снимки су опасне спачке. Наш сустав непрестано подсјећа возаче да остану пажљиви, а употреба аутопилота се забрањује кад се игнорирају упозорења', упозоравају из Тесле.

Рандалл ипак каже да му се оно што је видио никако није чинило као спачка или зафрканција.

На надзорној плочи аутомобила појави се визуално упозорење ако возач макне руке с волана, а то је упозорење праћено и звучним сигналом.

Они возачи Тесле који та упозорења занемарују, све су већи проблем на цестама.

У посљедњих је неколико година снимљено више возача Тесле који тијеком вожње спавају. Прошлог је тједна тако утврђено да се један возач Тесле забио у ватрогасно возило у близини Лос Ангелеса управо зато што му руке нису биле на управљачу па није могао довољно брзо реагирати. Прошле је године једна особа погинула кад се аутомобил, такођер на аутопилоту, забио у препреку на аутоцести на сјеверу Калифорније. Откривено је да је само шест секунди прије несреће макнуо руке с волана.

Јутарњи


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.