Невена Тодоровић, директорица Дома здравља Бањалука за БУКУ: Свако од нас може бити потенцијални носилац вируса короне, а да тога није ни свјестан

Невена Тодоровић, директорица Дома здравља Бањалука за БУКУ говори о мјерама, алергијама, маскама, дезинфекцији, рекреацији, имунитету...

Maja Isović Dobrijević / 22. април 2020

Foto: A. Čavić

 

Директорица Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић за портал БУКА говори о пандемији коронавируса, функционисању Дома здравља Бањалука, здравственим радницима, разлици између алергије и коронавируса, ношењу маски и начину дезинфекције намирница након куповине.

Докторице Тодоровић, у првим данима марта утврђен је први случај коронавируса у Бањалуци. Прошло је више од мјесец дана од тога. Јесмо ли у овом тренутку близу врхунца епидемије, имајући у виду стање у протеклом периоду? Какво је тренутно стање у Бањалуци?

Рестриктивне мјере које су донесене испред републичког, али и градског штаба за ванредне ситуације довеле су до тога да немамо значајан пораст броја заражених лица у кратком временском периоду. Оно што је јако битно јесте да се број новозаражених не повећава нагло, те сам мишљења да смо сам „врх“ епидемије продужили и ублажили са овим мјерама.

Како сте задовољни функционисањем Дома здравља у Бањалуци, имајући у виду да сте ви први контакт са пацијентима који су потенцијално инфицирани коронавирусом?

Да бисмо заштитили становништво нашега Града, тј кориснике наших услуга, као и наше раднике, „Дом здравља“ је прилагодио свој начин рада тренутној епидемиолошкој ситуацији. Обавеза нам је била да у кратком временском периоду спријечимо ширење вируса код већег броја грађана, да заштитимо старија лица и ризичне категорије пацијената и да онемогућимо ширење вируса међу здравственим радницима, те да онемогућимо да већи број пацијената оптерети УКЦ РС. Запосленима у нашој Установи обезбијеђена је сва потребна заштитна опрема како би несметано и без ризика могли обављати свој посао у тренутној епидемиолошкој ситуацији, те смо на тај начин смањили потенцијални ризик од оболијевања наших запослених. До сада смо успјели да се изборимо са тренутном ситуацијом, а то говори у прилог томе да нико од наших здравствених радника до сада није заражен вирусом.

Како се здравствени радници носе са новонасталом ситуацијом, ријеч о радницима који носе највећи терет борбе са коронавирусом, имајући у виду да им је сваки одлазак на посао високоризичан?

Здравствени радници наше Установе свјесни су свакодневног ризика којем се излажу, али уз велике напоре и предан рад успијевамо да се изборимо са свим потешкоћама. Очекујемо помоћ и подршку у раду и других здравствених установа, иако сви запослени радници у нашој Установи свој посао обављају савјесно, организовано и коректно.

Колико сте задовољни мјерама које је градски штаб у протеклих мјесец дана донио, свима је јасно да су оне довеле до тога да се смањи број инфицираних?

Да, досадашње мјере које су донесене од стране Владе Републике Српске, града Бањалуке и наше Установе су свакако значајно утицале на смањење бржег ширења броја обољелих од вируса короне код становништва нашега Града. Морам истаћи да се већина становништво придржава донесених мјера, гдје бих посебно похвалила лица која припадају старијим  генерацијама.

Међутим, не смијемо занемарити чињеницу да је и даље велики број Бањалучана који се и даље не придржавају физичког дистанцирања, дјеца и млади се у групама играју на игралиштима, иде нам све љепше вријеме, колико је важно и даље придржавати се прописаних мјера, јер како кажу надлежни, још увијек нема мјеста за опуштање?

Прољеће и лијепо вријеме буде у нама потребу да се више крећемо, остварујемо социјалне контакте и дружимо са драгим особама. Али због нашег здравља, као и због здравља наших најмилијих, од којих су неки у високоризичним групама за обољење, а самим тим и за озбиљно погоршање здравственог стања, морамо се придржавати задатих мјера које су на снази.

 

Период грипе пролази, али са прољећем долазе алергије, зачепљен нос, кихање, кашљање. Како препознати симптоме кад требамо да се јавимо љекару због сумње на коронавирус, посебно јер је у Бањалуци порастао број особа које су инфициране коронавирусом, али не могу да идентификују извор заразе?

Прољетне алергије представљају проблеме за велики број људи у овом периоду. Изузетно је значајно да особе које се већ дужи низ година боре са алергијама знају да препознају симптоме и тиме искључе могућност заразе вирусом. Најчешћи симптоми алергија су: кихање, кашљање, цурење носа, црвенило очију, а након неког времена, умор и раздражљивост. Симптоми су слични као и код оболијевања од других респираторних инфекција, али и од вируса корона. Неки од показатеља заразе корона вирусом су повишена тјелесна температура, грозница, грлобоља, отежано дисање, болови у мишићима као и присуство дијареје и одсуство чула мириса и укуса, који се такође могу јавити и код алергија. Морам да напоменем да је код алергија повишена тјелесна температура изузетно ријетка појава.

Какве су Ваше препоруке по питању ношења рукавица, заштитних маски и слично, имајући у виду да се савјети Свјетске здравствене организације разликују од  препорука које су наши грађани добили од надлежних, и не само наши грађани, већ су многе државе дале препоруке да се маске носе иако то није препорука СЗО?

Препоруке Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске су јасне, а то је да се на свим јавним мјестима морају носити маске и рукавице. Оне се морају носити, не да бисмо заштитили само себе, него да бисмо заштитили остала лица од могућег преноса вируса, с обзиром да се код великог броја заражених вирусом короне се не испољавају никакви симптоми, односно болест је асимптоматског карактера. Стога свако од нас може бити потенцијални носилац вируса короне, а да тога није ни свјестан.

Како да појачамо имунитет, имајући у виду да су људи затворени у кући. Колико затворен простор утиче на физичко и психичко здравље? Како у таквим околностима на најбољи могући начин сачувати здравље?

Изузимајући лица старија од 65 година, остали нису затворени у куће, тако да имамо могућност кретања и боравка на отвореном. Некима од нас је вјероватно нарушен лични комфор. Боравак у кући треба посматрати као прилику да се више посветимо својим породицама као и да више времена одвојимо за себе. Морамо бити свјесни да у тренутној епидемиолошкој ситуацији својим понашањем утичемо на јавно здравље, а не само на наше, лично здравље, стога препоручујем да се сви и даље придржавамо препорука. Када је у питању имунитет и како га појачати, морам истаћи да се он гради у току дужег временског периода путем здравствено безбједне и избалансиране исхране и редовних физичких активности, те да је у овом кратком периоду тешко изградити нови, али и изгубити већ стечени имунитет.

Многи људи су у дилеми око шетње и рекреације. Да ли се она у овом тренутку препоручује, излазак вани, шетња, лагано трчање... Које су неке најбоље препоруке да покренемо тијело, али да се не излажемо инфекцији коронавирусом?

Грађанима бих поручила да се стрпе још мало и да остану у својим домовима, а ако су већ приморани да их напуштају требали би да поштују препоруке Министарства здравља и социјалне заштите те да држе прописано одстојање од других лица, да одржавају личну хигијену (често прање руку), те да се у случају појаве симптома респираторних инфекција јаве свом породичном доктору. Шетња и рекреација јесу пожељни, али у складу са мјерама које су задате од стране стручњака, тј. да се обављају индивидуално, без колективних окупљања. Цијелу ову ситуацију можемо посматрати и са ведрије стране тако што ћемо се посветити поспремању својих домова, игри са дјецом, као и редовном вјежбању уз омиљену музику у друштву наших укућана. Забринутост може бити оправдана само ако је неко од чланова породице оболио од корона вируса или неке друге болести.

Када је дезинфекција дома у питању, шта је најбоље да радимо? Можда је најбоље да питамо шта Ви радите, како дезинфикујете дом, да ли је потребно дезинфиковати намирнице кад се вратимо из куповине?

Не постоје никакви докази да се можемо заразити преко намирница које се термички необрађене уносе у организам. Ризик да се при куповини заразимо јесте да остваримо контакт или да се нађемо у близини особе која је потенцијални преносилац вируса, као и да непосредно након заражене особе додирнемо предмет куповине. Али ако страхујемо да је амбалажа коју смо купили контаминирана, након што храну извадимо из кутије кесе, а прије саме конзумације потребно је да оперемо или дезинфикујемо руке. Наравно, исто важи и у вријеме када не влада пандемија. У складу с препорукама стручњака, свјеже воће и поврће прије конзумирања треба добро опрати у хладној води, што би требало да је пракса и у вријеме док не траје пандемија.


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.