Невиђена крађа, а ево и доказа: Поништити изборе у Зворнику

С обзиром на све оно што се дешавало у изборној кампањи, велики број неправилности (куповина гласова, злоупотреба јавних ресурса, вршење притисака на бираче итд. ), затим неправилности током гласања, те у процесу утврђивања резултата, Коалиција "Под лупом" оцјењује ове изборе као дјелимично регуларне, јер није у потпуности испоштована воља грађана и тражи поништење избора у основној изборној јединици Зворник

Buka / 25. октобар 2018

 Коалиција за слободне и поштене изборе "Под лупом" данас је послала Централној изборној комисији БиХ Захтјев за поништење избора у основној изборној јединици Зворник на основу озбиљних показатеља да је изиграна воља бирача у смислу преференцијалних гласова додаваних кандидатима/кињама из ове изборне јединице.
на основу збиљежених нелогичности у основној изборној јединици Зворник, а које се односе на неуобичајено високе проценте преференцијалних гласова појединих кандидата/киња који су тиме освојили мандат, Коалиција 'Под лупом' тражи да ЦИК БиХ поништи изборе у основној изборној јединици Зворник.

Захтјев је поткрепљен чињеницом да у Зворнику, од 88 бирачких мјеста, на 64 бирачка мјеста кандидати из Зворника имају 100 % гласова политичке партије којој припадају, а кандидати који нису из Зворника имају нула или само неколико гласова. У осталим срединама са већим бирачким тијелом, проценат који освоје локални кандидати/киње обично ријетко прелази 50%.


Као резултат тога, зворнички кандидати/киње имају невјероватне проценте преференцијалних гласова. За Парламентарну скупштину БиХ: Лазар Продановић (СНСД) – 97,4% гласова листе, Драгомир Васић (СДС) – 95,3%, Ненад Нешић (ДНС) – 94,88%, Јаков Галић (СП)-96,5%. Или, за Народну скупштину РС: Зоран Стевановић (СНСД) – 99,02%, Костадин Васић (СДС) – 95,15% , Споменка Стевановић (ДНС) – 97,85%, Един Рамић (Заједно за БиХ) – 96,69%, Владимир Мијатовић (СП) – 92,2%.

Даљом анализом ових кандидата, односно броја гласова који су им омогућили добијање мандата указује да би утврђивање неправилности, односно злоупотреба приликом утврђивања резултата од стране чланова бирачких одбора имало утјецај на додјелу мандата код ниже наведених кандидата:

1. Зоран Стевановић (СНСД) – у изборној јединици 7 (307) освојио укупно 14.798 гласова. У основној изборној јединици Зворник кандидат је освојио 11.260 гласова или 99,02% укупног броја гласова

2. Споменка Стевановић (ДНС) - у изборној јединици 7 (307) освојила укупно 6.500 гласова. У основној изборној јединици Зворник кандидаткиња је освојила чак 5.233 преференцијална гласа, односно 97,85% укупног броја гласова странке

3. Костадин Васић (СДС-СРСРС-СРС) - у изборној јединици 7 (307) освојио укупно 5.559 гласова. У основној изборној јединици Зворник кандидат је освојио 4.043 гласова или 95,15% укупног броја гласова

Коалиција 'Под лупом' захтијева од ЦИК БиХ да утврди све чињенице у вези са овим Захтјевом, те да санкционише чланове бирачких одбора у складу са Изборним законом БиХ, а тамо гдје постоје елементи кривичне одговорности да о истоме обавијести надлежно тужилаштво.

Подсјећамо да је Коалиција "Под лупом" 23. октобра послала допис Централној изборној комисији БиХ са Прегледом пропуста у раду бирачких одбора, забиљежених неправилности на бирачким мјестима и 'критичних ситуација' на дан одржавања Опћих избора 2018. године са Захтјевом за предузимање одговарајућих радњи и изрицањем санкција. Такођер 24.10. послан је и Захтјев за поновно бројање неважећих гласачких листића за избор чланова Предсједништва БиХ у којем се тражи од ЦИК БиХ да наложи поновно бројање свих неважећих гласачких листића за избор чланова Предсједништва БиХ, те да утврди разлоге неважења гласачких листића посебно у категорији листића који су 'неважећи по другим критеријима'. Уз овај Захтјев достављена је Листа бирачких мјеста гдје су били присутни посматрачи Коалиције "Под лупом" а забиљежени су енормно високи проценти неважећих гласачких листића за избор чланова Предсједништва БиХ.

Преглед редовних бирачких мјеста са процентом неважећих листића већим од 9% за избор чланова Предсједништва БиХ

Поред празних и неискориштених гласачких листића и оних које су неважећим учинили бирачи, предсједник Стратешког одбора Коалиције "Под лупом" Вехид Шехић истиче да постоји и трећа врста неважећих листића и траже од ЦИК-а да се на те листиће обрати посебна пажња.

- То су они гласачки листићи гдје је неко од несавјесних чланова Бирачких одбора додавао крижић и тиме га учинио неважећим. Ми из тих разлога то тражимо. С друге стране направили смо анализу. Нашли смо негдје 559 бирачких мјеста гдје је проценат неважећих гласачких листића изнад 9%. Значи изнад оног што Центална изборна комисија каже да је нормално, каже Шехић.
С обзиром на све оно што се дешавало у изборној кампањи, велики број неправилности (куповина гласова, злоупотреба јавних ресурса, вршење притисака на бираче итд.), затим неправилности током гласања, те у процесу утврђивања резултата, Коалиција "Под лупом" оцјењује ове изборе као дјелимично регуларне јер није у потпуности испоштована воља грађана и бирача.

- Имајући у виду чињеницу великог незадовољства политичких субјеката и грађана БиХ цијелокупним током избора и неповјерењем које је изражено у перцепцији јавности према изборној администрацији (ЦиК БиХ, локалне изборне комисије и бирачки одбори) очекује се од ЦиК БиХ да темељито размотри све приговоре као и захтјеве за поновно бројање гласова те подузме законом предвиђене мјере и изрекне адекватне санкције свима онима који су кршили Изборни закон БиХ и проведбене акте Централне изборне комисије БиХ - наводи се у саопштењу Коалиције Под лупом.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.