Невјероватно: Ово је директор изградње дворане у Мостару чија градња траје 30 година

А плата редовно иде

FENA / 18. јануар 2021

Прича о градњи мостарске спортске дворане траје више од 30 година, а крај јој се још не назире.

Након што су крајем прошле године одржани избори за Градско вијеће Мостара остварен је први предувјет за наставак градње но и даље је највећа препрека завршетку тог пројекта недостатак новца.

– Град Мостар има ревидирани пројект спортско-културног центра и Студију економске оправданости на темељу које су смањени габарити дворане. Због чињенице како нисмо имали Градско вијеће, Град Мостар није се могао кредитно задуживати, а како је ријеч о капиталној инвестицији довршетак изградње дворане није се могао финанцирати из буджета Града Мостара – навео је Град Мостар у свом одговору на питање хоће ли се након формирања новог Градског вијеће наставити градња спортске дворане.

Из градске управе додају како очекују да ће ново Градско вијеће, у складу са предизборним обећањима, ускоро наставити с реализацијом пројекта.

Све је почело 1985. године када је изливен камен темељац. Градња је заустављена 90-их година услијед ратних сукоба, а 2008. године порушена је стара конструкција и кренуло се испочетка.

Директор Дирекције за изградњу спортске дворане у Мостару Един Прашо казао је Фени како је у тај објект досад инвестирано око 15 милиона марака те је изграђено око 28.500 квадратних метара.

– Процес изградње застао је због чињенице што немамо изабране структуре града и стабилно финансирање, па су и донирана средства била јако оскудна. У том смислу цијели процес се развукао на више година. Ради се о објекту с планираних 50.000 квадратних метара, што је огромна квадратура која се не може свладати с малом инвестицијом – казао је Прашо.

Истакнуо је како се градања, када би се затворила финансијска конструкција, могла завршити у року од годину и пол дана. Но да би Мостар коначно добио репрезентативан спортски објект потребно је осигурати више од 30 милиона марака.

Виши спортски менаджер у Спортском савезу Града Мостара Дженан Шута истакнуо је како је за мостарске спортске колективе од великог значаја довршетак изградње спортске дворане.

– Мостарски спорташи својим су резултатима више пута доказали да заслужују једну такву дворану и једноставно, за резултат више и један мотив више, овом граду и његовим спорташима то је потребно – казао је Шута.

У граду, по његовим ријечима, дјелује стотињак спортских колектива и сви они муку муче с адекватним простором за тренирање.

– У редовним системима натјецања на нивоу Босне и Херцеговине 65 је активних клубова који користе постојеће спортске дворане, али опет понављам, сигурно би пуно значило када би се градска дворана завршила и изградила, јер би се спорташи могли више посветити постизању резултата. Највећи проблем данашњих колектива је недостатак адекватног и довољног броја термина за редовне тренажне активности – навео је Шута.

Истакнуо је како се пажња треба усмјерити и на градњи школских спортских дворана.

– Знамо да се настава тјелесног и здравственог одгоја одвија у јако сложеним или у никаквим увјетима у појединим школама. Изградњом тих школских дворана подигли би, прије свега, наставу здравственог и тјелесног одгоја на већи ниво и она би била пуно квалитетније организирана, а ученицима основних и средњих школа такођер би омогућили приступ тим дворанама. Вјерујем да бисмо тако заинтересирали наше младе да се баве спортом, али такођер у вријеме када нема наставе, те исте дворане користиле би се за тренажне активности омладинских селекција мостарских колектива – истакнуо је Шута.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.