Незапамћен случај кршења права аутистичног дјечака добио је наставак: За један дан Славко је враћен у школу и поново избачен!?

Ради се о дјечаку који је мјесецима након удаљавања с наставе долазио пред школу како би своје вршњаке видио барем за вријеме одмора, а о чему су писали медији из цијелог региона.

Tatjana Čalić / 05. април 2019

Министарство просвјете и културе Републике Српске је касно синоћ објавило да поништава дан раније донесену одлуку Школског одбора Средњошколског центра Рудо, да се Славко Мршевић, дјечак са благим обликом аутизма, врати у школу.


Ради се о дјечаку који је мјесецима након удаљавања с наставе долазио пред школу, како би своје вршњаке видио барем за вријеме одмора, а о чему су писали медији из цијелог региона.


Бојан Бајић, јавни заступник дјечака, коментарисао је за Буку став Министарства, те значи ли то да се Славко у понедељак неће моћи вратити у школу.
Каже нам да је потез Министарства и више него чудан. Прво због чињенице да су поништили нешто што не пише у одлуци Школског одбора, друго што је одлука донесена зачуђујуће експресно када се треба наштетити дјетету. Тренутно никоме није јасно може ли Славко у понедељак сјести у школску клупу.


Поставља се питање да ли ми у Рудом можемо да третирамо да одлука Школског одбора, заправо и није поништена, да је поништено нешто друго о чему говори  Министарство. У току дана размотрићемо одлуку да  у понедељак  заједно са Славковим родитељима, породицом и пријатељима, дођемо у школу са одлуком Школског одбора у којој јасно стоји да се Славко може прикључити свом разреду као посматрач, без оцјењивања  и уз присуство персоналног стручног асистента којег су родитељи већ обезбиједили.  То је једна од могућих акција које ћемо размотрити до понедељка, јер у цијелој овој причи најважнији је Славко и нико од нас га не жели изложити додатном стресу“, каже за Буку Бојан Бајић, који је цијелу хронологију овог случаја објавио у свом данашњем статусу на ФБ.

 


Овај случај је крајем прошлог мјесеца добио и судски епилог у Основном суду у Вишеграду. Суд је донио пресуду по којој су Средњошколски центар Рудо и Министарство просвјете Републике Српске прекршили закон и права аутистичног дјечака Славка Мршевића из Рудог, те је наложено његово враћање у школске клупе.


Подсјетимо, прича о Славку Мршевићу је дошла у фокус јавности након што су медији објавили да је руководство школе, након полугодишта 2015./2016. године, Славку онемогућило наставак школовања. Нису уважени ни налази Стручне комисије за процјену потреба и усмјеравање дјеце и омладине са сметњама у развоју, као ни препоруке Педагошког завода РС, Обудсмена за дјецу РС и Омбудсмена за људска права БиХ. Ученици школе петицијом су тражили Славков повратак, али је Министарство просвјете РС подржало одлуку руководства установе, а Славка, у моменту када је са својим другарима требао похађати четврти разред, упутило да се упише у први разред по прилагођеном програму за занимање бравар.
 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.