Није крив за корупцију јер је тог рођака једном пребио

Бугарска се владајућа странка нашла у сличним проблемима као и ХДЗ, само у нешто већем обиму и с тежим посљедицама.

BUKA portal / 22. мај 2019

Док се ХДЗ прилично успјешно извлачи из афера с имовином и некретнинама министара (Жалац, Марић, Толушић), Грађани за еуропски развој Бугарске (ГЕРБ) су присиљени на оставке појединих министара, а рејтинг им клизи према доље. Хрватски су медији већ цијелу ситуацију прокоментирали у полурасистичком тону: чак и Бугари смјењују министре због афера, али ми не.

Афера “Апарментгате” о којој смо овдје већ писали и у којој се испоставило да су дужносници ГЕРБ-а прискрбили луксузне станове далеко испод тржишне цијене поприлично је потресла бугарску политичку сцену прије два мјесеца, али чини се да се крај не назире. Елена Јончева, новинарка која предводи листу конкурентске Бугарске социјалистичке странке на еуроизборима, за коруптивне дјелатности и лагање у имовинској картици је оптужила самог премијера и челног човјека ГЕРБ-а Бојка Борисова. С тим открићем је изашла у јавност у понедјељак, дан прије доласка Спитзенкандидата еуропских пучана Манфреда Wебера у Бугарску.

Према наводима Јончеве, Борисов је активно судјеловао у илегалној размјени земљишта у корист свог рођака Радослава Иванова те посједује луксузни стан у Барцелони који није навео у имовинској картици. Борисов је одмах одговорио на оптужбе у једној телевизијској емисији. За стан у Барцелони каже да није његов већ да је власништву бугарског фармацеутског подузетника Александра Чаушева. А што се тиче размјене земљишта, Борисовљев одговор је урнебесан. Наиме, тврди да у томе није судјеловао јер с тим рођаком није у добрим односима. А као доказ у прилог тој тврдњи је рекао да је своједобно тог Иванова и још једног рођака пребио због неке пумпе.

Јончева је аутоматски одговорила на Борисовљеву обрану и приложила додатне доказе. Тако је јавности на увид понудила скен документа који би требао потврдити његово власништво над станом у Барцелони и фотографију на којој се налазе Борисов и Иванов, а која сугерира да су њих двојица у прилично добрим односима. Чињеница да се новинарка налази на листи супарничке политичке опције изазива дозу опреза, али Борисовљева бизарна обрана дефинитивно указује на то да ту нешто не штима. Политички учинак нове афере процијенит ће се већ на еуроизборима, а политичке корупције ћемо се тешко ријешити без даљње демократизације друштва, политике и кључно – економије.

 

Преузето из Билтена


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.