Није одобрена стратегија запошљавања у ФБиХ

САРАЈЕВО - Стратегија запошљавања у ФБиХ за период 2018-2021. година, коју је у парламентарну процедуру упутила Влада ФБиХ, није добила већину гласова на сједници Представничког дома Парламента ФБиХ.

BUKA portal / 09. октобар 2019

Foto: Fena

 

За стратегију је гласало 45 заступника, 37 је било против, док су два заступника била суздржана.

Током расправе су дискутовали највише заступници опозиције чије је мишљење да је овај документ мањкав и да није на трагу развојне компоненте ФБиХ, као и да не садржи визију развоја и упошљавања у ИТ сектору као најперспективнијој области посебно за младе кадрове.

По мишљењу ових дискутаната, стога је предложену стратегију требало вратити Влади на дораду.

Министар рада и социјалне политике ФБиХ Веско Дрљача образложио је да доношење ентитетских стратегија запошљавања условљава стратегију те врсте на државном нивоу, односно 'повлачење' 20 милиона еура европског новца.

Федерална влада одобрила је прошле године стратегију за период 2018-2021. којом је, по његовим ријечима, жељела направити искорак у односу на претходну, из периода 2009-2013. 

Млади су издвојени као посебна категорија, додао је Дрљача, а као циљ предложених активности и мјера је било дефинириано - креирати доминантно потицајно окружење за запошљавање.

За разлику од предложене стратегије запошљавања, заступници су готово без дискусија на овој сједници одобрили већином гласова извјештај о извршењу прошлогодишњег федералног буджета. 

 

Фена


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.