Николас Римац из Јајца о својим насљедницима: Омладина око вас може бити примјер некога ко успјех ставља као идеју свакодневице!

Након што су се успјешно изборили 2016. године против “Двије школе под једним кровом” средњошколци из Јајца су своју борбу проширили и на читаву БиХ.

Sara Velaga / 02. јул 2019

 

Окупљали су се на мирним протестима и испред зграде Владе Средњобосанског Кантона у Травнику те поручили да не желе подјеле нигдје у држави.

За свој рад и активизам 2018.године су добили награду Маx ван дер Стоел, што их је додатно мотивисало да не одустају од борбе против сегрегације у школама у Јајцу, али и у остатку земље. Данас, три године након почетне идеје и борбе, разговарали смо за Николасом Римцем, који је данас студент филозофског факултета у Сарајеву. На питање гдје су данас иницијатори ове идеје и чиме се баве, за БУКУ говори:

“Иницијатори су свугдје! Овисно од разине детаља коју тражите и са које фазе. У суштини неки су и даље у потрази за нечим другим, неки раде, а неки једноставно уживају у сопственом животу. Ја пак филозофирам са својим имагинарним и кобајаги правим пријатељима. Маштам о разним питањима и наравно изнад свега…похађам филозофски факултет у Сарајеву.”

Он додаје како је много научио из овог искуства, а увјерен је и да се из сваког може научити, без обзира је ли добро или лоше. Само ако себи дозволите гледати дио по дио. Ипак, како додаје, ово искуство се издваја од других, а ево и зашто:

“Могу рећи да је ово искуство сигурно једно од највећих за мене, јер ланац акције је и даље у току. Нове снаге се уздижу и са собом стварају још већа искуства за причу, памћење и показивање”, говори Николас.

Истиче како је Јајце “засад безбједно”, али да постоје и нови планови за унапријеђење тог дивног старог града краљева и краљица. С обзиром на то да су иницијатори данас већином даље од града и у новим образовним изазовима, наметнуло се питање постоје ли “насљедници” ове идеје о помирењу и јединству града Јајца?

“Насљедници су сви они који су од инспирације и воље за акцијом створили навику и потребу. Да се индивидуа изрази и као члан заједнице и као цивилизирани мислилац способан да брани, чини, саставља и спаја све око себе. Са поносом могу рећи да управо омладина коју видите око себе може бити примјер некога ко успјех ставља као идеју свакодневице”, наводи Николас.

О признању које су добили 2018.године искрено говори:

“Награда је наравно и даље у току приправности јер смо и даље у процесу анализирања и процесуирања. Потребна нам је и правна помоћ да видимо, схватимо и одлучимо у шта можемо уложити ту "награду". Нажалост није сваки план и пројекат успио да се реализира и још жалосније је што хуманитарне помоћи "нису опција" како су нам надлежни рекли”.
За крај Николас Римац за БУКУ закључује: “Још покушавамо схватити шта се за опће добро може створити. Да ли је тешко ? ДА ! Али да ли је немогуће ? Ни под разно”.

Уз овакве младе људе, сигурни смо да је будућност у добрим рукама.


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.