Никшић: Договор свако тумачи на свој начин, чека нас надмудривање

Први човјек Социјалдемократске партије БиХ (СДП) Нермин Никшић прокоментарисао је за Клиx.ба изненадни договор чланова Предсједништва БиХ о именовању мандатара Вијећа министара БиХ и слању Програма реформи БиХ у НАТО умјесто АНП-а.

BUKA portal / 19. новембар 2019

printscreen

Никшић сматра да је било коначно вријеме да се постигне договор те да му је драго ако је ово искрено опредјелјенје да се неке ствари у Босни и Херцеговини покрену с мртве тачке. Сматра да су очито бројни притисци странака "препали" актере договора.

"Наши грађани на овај корак чекају већ више од годину дана. Нажалост, десетине хиљада наших суграђана су у међувремену престали чекати и надати се било чему позитивном и одселили су у државе чланице ЕУ и НАТО-а. Очито је да су бројни притисци представника међународне заједнице и прозивке опозиције уродили на начин да су се неки препали како би се власт могла формирати без њих због чега су се ипак одлучили на договор, који нажалост према изјавама опет свако тумачи на свој начин. Рекао бих како је именовање мандатара извјесно док је судбина АНП неизвјесна", казао је Никшић.

На питање ко је подлегао притиску, СДА или СНСД и какав садржај "Програма реформи" иде за Брисел у НАТО штаб, Никшић каже да је већ сада очито како свако на свој начин тумачи договор, али да је потребно имати увид у документ.

"Да бих га конкретно коментарисао надам се и очекујем да се објави садржај Програма реформи који би наша Стална мисија требала предати у НАТО штаб. Дакле када видимо шта конкретно значи Програм реформи онда ћемо моћи процијенити о чему се ради. Јако је битно да видимо је ли подразумијева реформу оружаних снага како је предвиђено активацијом МАП-а или је наставак ИПАП што је и до сада било. Ствари су овдје поприлично јасне. Постоји документ који је срочен и који се зове Годишњи национални програм (АНП). Тражимо одговор на питање да ли ће се он под тим именом, у којем обиму и од кога усвојити и послати у НАТО? Ако је одговор на прво питање негативан, онда је изгледно и да је одговор на друга два питања небитан. Дакле волио бих знати хоће ли Предсједништво испоштовати одлуку из 2016.године. АНП је битан јер се њим активира МАП, што значи потпуну модернизацију ОС и то стоји у одлуци Предсједништва из 2016.годиен. Дакле, ако је договорено да кључни елементи из активације МАП-а буду задржани унутар документа преименованог у 'Програм реформи' којег усваја Вијеће министара БиХ, који се затим шаље у НАТО, можемо рећи да СДА и партнери нису изневјерили дато обећање и интересе државе. У супротном, јасно је да се ради о поразу не само оних који су гарантовали да без АНП-а нема формирања власти, него о поразу државе БиХ пред снагама које заговарају њено слабљење и растакање", каже Никшић.

Предсједник СДП-а сматра да је још једна година грађанима Босне и Херцеговине отишла у неповрат док смо на сцени имали билдање “мишића” и доказивање ко је већи националиста или патриота.

"На крају по старој народној тресла се брда родио се миш, ником ништа сви се хвале како су надмудрили и побиједили ове друге. Нажалост као и увијек до сада у сличним ситуацијама губитник је Босна и Херцеговина и сви њени грађани и народи. Волио бих да је томе коначно дошао крај. Нисам оптимиста да ће се у блиској будућности нешто битно промијенити у корист Босне и Херцеговине и наших грађана", говори Никшић.

За крај разговора каже да грађани БиХ сада могу очекивати даље надмудривање и позивање на високе националне интересе док заузму фотеље.

"А кад се запосједне изборни плијен више се нико неће сјећати великих ријечи и обећања. За то вријеме из наше земље одлазе не само млади људи већ цијеле породице, али то наравно владајуће уопште не интересира. Чека нас дакле још један мандат лажног патриотизма, лажне борбе за националне интересе и сваки пут све веће разочарање", мишљења је Нермин Никшић.

 

Клиx


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.