Нисмо ни били свјесни најважније битке коју бије најбоља гимнастичарка свијета - Симон Бајлс

Повукла се са Олимпијских игара како би сачувала ментално здравље.

BUKA portal / 29. јул 2021

Foto: Wikipedia

 

Када је Симон Бајлс, најбоља гимнастичарка света јуче ушла у гимнастички центар Ариаке на такмичење женских гимнастичких екипа, израз њеног лица је све рекао. Готово увек насмејана и опуштена, јуче је деловала строго и озбиљно. Након краха на струњачи, открила је да су били у праву сви који су сумњали да нешто није у реду. Повукла се са Олимпијских игара како би сачувала ментално здравље.

"После додатних лекарских прегледа, Симон Бајлс се повукла из финала вишебоја на Олимпијским играма у Токију, како би се концентрисала на њено ментално здравље", наводи се у саопштењу гимнастичког тима САД.

Најтрофејнија гимнастичарка света у уторак се после прве ротације и најлошијег резултата повукла из екипног такмичења. Тада се спекулисало да је у питању повреда, али изгледа да су проблеми много дубљи.

Бајлс је за прескок добила нижу оцену од очекиване, после чега је одлучила да не иде даље.

- Морала сам да заштитим своје ментално здравље. Мислим да је најважније да бринемо о себи, а не само да радимо оно што свет од нас очекује. Неколико дана сви су причало о овоме и осетила сам велико оптерећење. И ми смо људи и у одређеном тренутку је потребно да се повучемо. Биле су ово стресне Олимпијске игре. Била је ово дуга седмица, дуга година. Много тога је утицало на ову одлуку - рекла је она.

Гимнастичарка је открила да се није осећала најбоље пред почетак такмичења.

- Имали смо тренинг ујутру, после тога смо имали пет и по сати паузе. Никада се нисам тако осећала, тресла сам се. Било је мало боље током загревања, али када је почело такмичење схватила сам да нема поенте, ментално нисам била спремна и било је потребно да се фокусирам на себе - рекла је она.

Након овог сазнања спекулисало се у америчким медијима да се можда Бајлс повредила, или да је имала лош дан. Нико није помислио да није ментално способна за такмичење.

Бајлс била жртва сексуалног насиља

Када је Бајлс тренеру и екипи образложила разлоге повлачења сви су укапирали да је нешто озбиљно и велико. Јер она не би тек тако пусустала, ради хира. Поготово што је ређала медаље и након што је била жртва сексуалног насиља, Како је пре три године открила, она је једна од жена која је била сексуално злостављана. То је радио лекар репрезентације САД Лери Насар.

- Знам да ме ово ужасно искуство неће обележити, ја сам много више од тога. Нисам му дозволила да украде моју љубав и срећу. Ја сам једна од многих које су преживеле сексуално злостављање Лерија Насара - написала је између осталог Бајлс тада на друштвеним мрежама.

Насар је у децембру 2018. осуђен на 60 година затвора на основу три оптужнице везане за снимке сексуалног злостављања деце које је имао на компјутеру.
Све више спортиста отворено прича о менталном здрављу

Одлука Бајлсове долази када спортисти, посебно откако је пливач Мајкл Фелсп говорио о својој борби са депресијом, износе своја искуства са анксиозношћу, депресијом и другим проблемима менталног здравља.

Пре нешто више од месец дана, Наоми Осака се повукла са Отвореног првенства Француске након што је навела штетан утицај конференција за штампу на њено ментално здравље и борбу са депресијом. И ове године, по први пут на овим Олимпијским играма, Олимпијски и параолимпијски комитет САД (УСОПЦ) послао је групу стручњака за ментално здравље да прати тим у Токију.

Највећа гимнастичарка свих времена Симон Бајлс која је своје ментално здравље ставила на највећу спортску сцену - саме Олимпијске игре - могла би да покрене нову еру свести о менталном здрављу међу спортистима.

Ноизз.рс

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.