Ништа од старих цијена еко теста: Држава донијела нови правилник

У склопу овог правилника приложен је и јединствени цјеновник који дефинише цијене техничког прегледа за све категорије возила, а у ове цијене укључен је и еко тест.

BUKA portal / 16. мај 2019

Иако се више од двије године говори о незаконитом правилнику о техничком прегледу возила према којем возачи у Федерацији БиХ плаћају скупљи еко тест, Министарство промета и комуникација БиХ донијело је нови правилник којим готово ништа није промијењено.

Нови Правилник о техничким прегледима возила заједно су формирали Министарство промета и комуникација БиХ, надлежна ентитетска и кантонална министарства за саобраћај те Одјељење за јавне послове Брчко дистрикта, а он ће званично ступити на снагу 18. маја ове године, пише клиx.ба

У склопу овог правилника приложен је и јединствени цјеновник који дефинише цијене техничког прегледа за све категорије возила, а у ове цијене укључен је и еко тест.
 

Foto: ScreenshotФото: СцреенсхотМеђутим, апсурд је што ће возачи у Федерацији БиХ и даље морати плаћати скупљи еко тест јер Федерално министарство промета и комуникација није ставило ван снаге Правилник о повећању цијена еко теста из 2017. године.

Подсјећања ради, возачи су еко тест у склопу техничког прегледа возила раније плаћали 5 КМ. Међутим, позивајући се на Закон о цестовном пријевозу ФБиХ, федерални министар комуникација и промета Денис Ласић 2017. године донио је нови цјеновник по којем је цијена еко теста повећана на 22, 32 и 36 КМ, у зависности од мотора возила.

Убрзо након усвајања овог правилника, тадашњи државни министар промета и комуникација Исмир Јуско установио је како повећање цијена еко теста није усклађено са законом те је нагласио потребу доношење јединственог цјеновника. Ипак, незаконити правилник на снази је више од двије године на основу чега су власти од возача у ФБиХ наплатиле више од 20 милиона КМ.
 Јуско је приликом састанка с Ласићем прије двије године казао како се морају вратити старе цијене еко теста те како су било какви нови намети грађанима БиХ непотребни. Данас, више од двије године послије, из државног министарства нам говоре како немају надлежности над ентитетским прописима који се односе на цијену еко теста.

"Чланом 25. Правилника о техничким прегледима су прописани обавезни уређаји на станици за технички преглед возила, а између осталих и за контролу емисије издувних гасова, и то за мјерење затамњености издувних гасова дизел мотора и за мјерење састава издувних гасова бензинских мотора. У прилогу Правилника дат је јединствен цјеновник услуга техничког прегледа, а контрола емисије издувних гасова је једна од операција приликом техничког прегледа. Како ово министарство нема надлежност над ентитетским прописима, на сва питања везана за прописе из ентитетске надлежности треба да одговори надлежни орган ентитета", одговори ли су нам из Министарства промета и комуникација БиХ.

Међутим, до прије двије године из надлежног државног министарства говорили су како цијене еко теста, као дио техничког прегледа возила, може мијењати само државни министар промета и комуникација с обзиром да је ова област регулисана државним Правилником о техничким прегледима возила и цјеновником који се примјењује на нивоу БиХ.

С друге стране, правилник који је прописао скупљи еко тест у ФБиХ данас могу ставити ван снаге само Влада ФБиХ или евентуално надлежни суд.

Циљ овог правилника је задовољити еколошке норме те смањити загађеност зрака. Међутим, у овом тренутку стање у вези с испушним плиновима није елиминаторно у техничком прегледу јер возачи имају пријелазни период испитивања испушних плинова до јануара 2020. године. Возила без катализатора данас у БиХ успијевају проћи еко тест, што од 2020. не би требало бити могуће.

Протекле двије године нико није појаснио гдје се усмјеравају вишемилионска средстава од незаконитог наплаћивања еко тестова у ФБиХ по цијенама од 22, 32 и 36 КМ, а која би требала бити дио приче о приближавању европским еколошким нормама. У међувремену, градови у БиХ и даље су преоптерећени старим аутомобилима који имају неповољну емисију издувних гасова.

Што се тиче политичких субјеката, до сада су једино из Социјалдемократске партије у фебруару прошле године тражили стављање ван снаге цјеновника са скупљим еко тестом тврдећи како су власти до тада од грађана незаконито наплатиле 19,4 милиона КМ. Како су казали из СДП-а, на овај начин подривају се уставне надлежности БиХ. Они су позвали федералног премијера да покрене процедуру смјене Ласића због непоштивања надлежности и злоупотребе положаја.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.