НИШТА ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ИСТО: Превели смо за вас најважнија питања и одговоре из новог њемачког Закона о усељавању

Стручњаци, добродошли!Нови закон би требао олакшати миграцију квалификованих радника у Нјемачку. Ово су предуслови

Elvir Padalović / 08. јануар 2019

Нови закон у Њемачкој требао би олакшати миграцију квалификованих радника у ту земљу, а на страници Амбасаде Њемачке у БиХ објавили су податак да је упражњено 1,2 милиона радника. Њемачкој економији недостају стручњаци, а демографске промјене ће само повећати недостатак радника. 

Стога би нови закон требао отворити приступ њемачком тржишту рада за квалификоване раднике из земаља ван ЕУ. То је суштина новог Закона о усељавању

Надаље, постоји перспектива у овом детаљу: Квалификовани радници су охрабрени да остану.

Када се почиње примјењивати закон о усељавању?

Закон још увијек мора бити одобрен од стране Парламента и очекује се да ће ступити на снагу почетком 2020. године.

Ко се сматра стручном радном снагом?

Универзуитетски професори с високом стручном спремом и радници с квалифицикованим струковним образовањем, признати у Њемачкој.

Што је ново?
 
Ако још немате уговор о раду, али можете доказати да сте стручно оспособљени за посао, добићете боравишну дозволу на шест мјесеци како бисте пронашли посао. За то вријеме, особе које траже посао, могу радити до десет сати седмично на пробном раду или обављати праксу. Предуслови су добро знање њемачког језика на нивоу Б2 и довољно новца за живот.

Претходно је ово било уређено тако да је Савезна агенција за запошљавање испитивала постоје ли прикладни подносиоци захтјева из Њемачке или ЕУ за то радно мјесто прије него што је некој компанији било допуштено запослити стручњака из треће земље ( попут Балкана нпр.). Ова се провјера приоритета одбацује - али се може поново увести ако се тржиште рада промијени.

Имиграција квалификованих радника из земаља које нису чланице ЕУ-а није ограничена на дефинисана „занимања која недостају“.

У којим професијама недостају стручњаци?

Тражимо лијечнике, физиотерапеуте и медицинске сестре, ИТ стручњаке, инжењере и обртнике у грађевинарству, стручњаке у авионској, мехатроничкој, електротехничкој, енергетској технологији и другим МИНТ професијама (математика, информатика, природне науке и техника).

Гдје инострани квалификовани радници проналазе информације о раду у Њемачкој?

Вишејезични портал маке-ит-ин-германy.цом обједињује информације о тражењу посла, квалификацијама, течајевима језика, визама, радном окружењу и формалностима у свакодневном животу.

О признавању стручних квалификација такођер информише портал  анеркеннунг-ин-деутсцхланд.де


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.