Њемачка обиљежава 58. годишњицу почетка градње Берлинског зида

Службени назив зида за ДДР је био „антикапиталистички заштитни зид“ и служио је „заштити од агресивног утицаја запада“.

BUKA portal / 13. август 2019

 

У Њемачкој се у уторак обиљежава 58.годишњица почетка градње Берлинског зида, а том приликом је повјереник савезне владе за подручје бивше Њемачке Демократске Републике (ДДР) Цхристиан Хирте указао је на болне ране које је подјела Њемачке оставила иза себе.

„Почетак градње зида прије 58 година црни је дан у њемачкој повијести и ми смо велики дужници свих оних који су допринијели да тај зид падне“, рекао је Хирте (Кршћанско-демократска уније ЦДУ).

На данашњи дан 1961.  године, на налог водства тадашње Њемачке Демократске Републике, започела је градња 155 километара дуге границе која је три савезничка сектора Западног Берлина (амерички, британски и француски) изолирала од подручја ДДР-а под утицајем Совјетског Савеза.

Службени назив зида за ДДР је био „антикапиталистички заштитни зид“ и служио је „заштити од агресивног утицаја запада“.

Повјесничари сматрају да је прави разлог градње Берлинског зида и херметичког затварања ДДР-а био масовни егзодус становништва Источне Њемачке на Запад.

Још неколико дана уочи почетка градње Зида тадашњи челник ДДР-а Wалтер Улбрицхт је западним медијима објаснио како „нико нема намјеру градити никакав зид“.

Берлински зид је пао 9. новембра 1989., у јеку политичких промјена унутар бивше Источне Њемачке, који су завршили њемачким уједињењем годину дана касније.

Током дана берлински градоначелник Мицхаел Муеллер ће положити вијенац на средишњем комеморативном центру у Бернауер Страссе, преноси Хина.

Приликом покушаја преласка Берлинског зида у 28 година живот је изгубило најмање 140 особа.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.