Њемачка уводи "министарство за усамљене"

Њемачка размишља о увођењу посебног одјела унутар министарства здравства који би се бринуо о проблемима усамљених грађана, јављају њемачки медији у недјељу.

Hina / 05. мај 2019

 

"Досад се премало позорности посвећивало болестима које узрокује усамљеност: Једна недавна студија показује да усамљеност често узрокује психичке болести попут депресија, анксиозности али и болести крвожилног сустава“, рекао је дужносник социјалиста Карл Лаутербацх за дневник Wелт ам Соннтаг. 

Он стога тражи да се, по узору на Велику Британију, уведе посебно повјеренство при министарству здравства које би се бавило усамљеношћу и штетама које та појава наноси друштву. 

Идеју о посебном повјеренству за усамљене подржао је и дужносник демокршћанске Уније ЦДУ/ЦСУ Марцус Wеинберг. 

"Мора бити више мјеста и програма који би усамљеним људима омогућили поновно укључивање у друштвени живот“, рекао је Wеинберг. 

Политичарка Зелених Мариа Клеин-Сцхмеинк тражи да се изради студија трошкова увођења додатних мјера за борбу против штета које узрокује усамљеност. 

"Полазим од тога да се свака инвестиција у борби против усамљености исплати“, рекла је Клеин-Сцхмеинк. 

Wелт ам Соннтаг пише да се број становника индустријски развијених земаља повећава у тој мјери да стручњаци говоре о "епидемији усамљености“.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.