Њемачке гимнастичарке одјећом се боре против сексуализације овог спорта

"Жељеле смо показати да свака жена, свако, треба да одлучи шта ће обући", казала је Елисабетх Сеитз, која ће се такмичити на својим трећим Играма.

BUKA portal / 23. јул 2021

Foto: Ilustracija

 

Њемачке гимнастичарке ће одабрати да ли желе да носе одјећу која им прекрива цијело тијело на квалификацијама у недјељу на Олимпијским играма у Токију, након што су добиле подршку што су носиле таква одијела у прошлости у знак отпора против сексуализације овог спорта.

Њемачки тим носио је одијела из једног дијела – комбинацију трикоа и хеланки до глежња – на тренингу у четвртак,  а рекле су да би могле одабрати да ова одјела носе и на самом такмичењу.

"Жељеле смо показати да свака жена, свако, треба да одлучи шта ће обући", казала је Елисабетх Сеитз, која ће се такмичити на својим трећим Играма.

У посљедње вријеме свијет спорта потресли су многобројни случајеви физичког и сексуалног насиља, што је довело до преиспитивања правила и увођења нових безбједносних протокола како би се заштитили спортисти.

Њемачки тим носио је одијела која покривају цијело тијело и на Европском првенству у априлу, што су поздравиле многе друге гимнастичарке.

"То не значи да више никад не желимо да носимо уобичајени трико," казала је 27-годишња Сеитз. "То је одлука за сваки дан, у зависности од тога како се осјећамо и шта желимо. На дан такмичења ћемо одлучити шта ћемо обући", преноси Реутерс.

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.