ЊЕМАЧКОЈ И ДАЉЕ НЕДОСТАЈЕ РАДНИКА: Ево колико је радних мјеста слободно

Њемачкој тренутно недостаје 1,36 милиона радника, што је мање него у другом кварталу ове године али за 120.000 више него у истом раздобљу прошле године, објавио је у уторак Савезни уред за запошљавање у Нуернбергу.

BUKA portal / 13. новембар 2019

 

„Иако тренутно траје процес отпуштања радника код неколико звучних великих послодаваца, потражња за радницима у мањим и средњим подузећима је у порасту“, рекао је Алеxандер Кубс из Института за истраживање тржишта рада, који дјелује при Савезном уреду за запошљавање.

Он је притом додао како се 1,18 од 1,36 милијуна отворених радних мјеста налази у подузећима које запошљавају мање од 250 радника.

Кубс је примијетио да потражња за радницима опада у металуршкој бранши, док је у грађевини у даљњем порасту.

„Грађевинарска бранша тренутно тражи преко 147.000 радника, што је досадашњи рекорд“, рекао је Кубс.

Потражња је такођер и даље велика у трговини и услужним дјелатностима.

У Нјемачку се посљедњих година поновно повећала радна миграција, при чему предњаче нове чланице Еуропске уније попут Румуњске, Бугарске и Хрватске.

У Њемачкој је крајем прошле године живјело готово 400.000 држављана Републике Хрватске, што је 170 тисућа више него 2012. године, године која је претходила уласку Хрватске у ЕУ. Сљедеће године ступа на снагу и Закон о усељавању стручне радне снаге који ће олакшати усељавање стручњака изван граница ЕУ-а. 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.