Њемачкој капетаници брода пријети и до 20 година затвора због спашавања људи на Медитерану

Због солидарности и помагања људима који рискирају животе на отвореном мору, Клемп се сада сучава с дуготрајним судским процесом, финанцијским исцрпљивањем и потенцијалном казном од 20 година затвора.

BUKA portal / 11. јун 2019

Foto: Help Refugees (Facebook)

Тридесетпетогодишња Пиа Клемп, капетаница брода Иувента, под истрагом је у Италији, а на, како Клемп каже - "организираном суђењу" - могла би добити казну и до 20 година затвора. Њезин брод заплијењен је у љето 2017., а талијанска влада дала јој је забрану пловидбе око талијанске обале. Клемп је особно помогла у спашавању више од тисућу људи којима је пријетила опасност од утапања у несигурним чамцима док су покушавали пријећи Медитеран. Сада ју се оптужује за помагање у "илегалним миграцијама". Више од 70 тисућа људи потписало је петицију тражећи да Италија одбаци казнени поступак против Клемп – потпишите и ви!

Због солидарности и помагања људима који рискирају животе на отвореном мору, Клемп се сада сучава с дуготрајним судским процесом, финанцијским исцрпљивањем и потенцијалном казном од 20 година затвора. У недавном је интервјуу истакнула како је фрустрира што за дугогодишње суђење треба велика количина новца која је могла бити потрошена на мисије спашавања. "Али најгоре од свега је то што су мисије спашавања на мору криминализиране", објаснила је.Више од 70 тисућа људи потписало је петицију тражећи да Италија одбаци казнени поступак против капетанице Клемп и других чланова посаде који су спасили тисуће избјеглица и миграната од утпања на Медитерану

Тражење азила је основно људско право. а тренутно 15 посто људи који прелазе Медитеран на путу из Сјеверне Африке умиру на мору. Рећи да је помагање тим људима криминално дјело посебан је парадокс грозне еуропске миграцијске политике, јер непомагање води равно у смрт – а то је истинско криминално дјело.

Управо су прије тједан дана одвјетници за људска права тужили Еуропску унију због смрти илегалних либијских миграната који су покушали пријећи Медитеран, тврдећи да је управо политика ЕУ, а не људи попут Пие Клемп, крива за тисуће изгубљених живота. Скупина одвјетника затражила је од Међународног казненог суда (ИЦЦ) да истражи ЕУ, а у документу од 243 странице, посебно се указује на одлуку ЕУ-а о смањењу броја операција спашавања из 2014. и остављање великих зона на Медитерану без могућности спашавања, као главни разлог утапања миграната и избјеглица.

Више од 70 тисућа људи потписало је петицију тражећи да Италија одбаци казнени поступак против капетанице Клемп и других чланова посаде који су спасили тисуће избјеглица и миграната од утпања на Медитерану. Петицију можете потписати овдје.

Иницијативе за солидарност с капетаницом Клемп појављују се диљем Еуропе. Како би покрили потенцијално издашне правне трошкове, бар у Бонну најавио је кампању прикупљања средстава за њену обрану. Цафе Бла тако је најавио да ће за свакога тко наручи 'Пиа пиво', 50 еуро центи бити донирано њиховој бившој конобарици Клемп.

 

Извор: www.х-алтер.орг


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.