Нобел за физику добила три научника због важних открића о Свемиру

Тројица научника, Јамес Пееблес, Мицхел Маyор и Дидиер Qуелоз су у Стоцкхолму проглашени добитницима Нобелове награде за физику за 2019. за "револуционарна" открића о свемиру.

BUKA portal / 08. октобар 2019

 

Додијељена им је заједничка награда за рад и открића на еволуцији свемира и откривању егзопланета који кружи око звијезде сунчева типа.

Пееблесу, умировљеном професору с Принцетона, припада половина новчане награде у износу од девет милијуна шведских круна, а двојица швицарских астрофизичара и професора на женевском свеучилишту Мицхел Маyор и Qуелоз подијелиће другу половицу.

"Овогодишњи лауреати измијенили су наша сазнања о свемиру", стоји у саопштењу Шведске краљевске академије знаности

"Док су теоријска открића Јамеса Пееблеса придонијела нашем разумијевању о тому на који се начин свемир развијао након Великог праска, Мицхел Маyор и Дидиер Qуелоз истраживали су наше свемирско сусједство у потрази за непознатим планетама. Њихова открића заувијек су промијенила наша поимања свијета", каже се у образложењу.

Покретачка снага младим знанственицима треба бити љубав према знаности, а не трагање за наградама, рекао је Пееблес новинарима након што је дознао да је освојио Нобела.

Овогодишња проглашења добитника Нобела почела су јуче објавом лауреата за медицину. Медицина је прва Нобелова награда која се додјељује сваке године у Стоцкхолму.

Амерички научници Wиллиам Каелин и Грегг Семенза те Британац Петер Ратцлиффе овогодишњи су добитници Нобелове награду за физиологију или медицину за 2019, за истраживања о прилагодби станица на промјењиву опскрбу кисиком, што омогућује борбу против рака и анемије

У сриједу ће бити познати добитници за хемију, а у четвртак за књижевност. У петак ће у Ослу објавити добитника награде за мир. У понедјељак ће поново у Стоцкхолму прогласити добитника за економију.

 


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.