Нобелова награда за хемију научницима који су развили литиј-ионске батерије

Сутра ће бити објављена два добитника Нобелове награде за књижевност након чега ће у петак бити објављена добитница награде за мир, а у понедјељак за економију.

Večernji.hr / 09. октобар 2019

printscreen

Додијељене су Нобелове награде за хемију за 2019. годину. Добитници су Јохн Гооденоугх, Станлеy Wхиттингхам и Акира Yосхино за развој литиј-ионских батерија. Прошле године ову награду примили су Американци Францес Х. Арнолд , Георге П. Смитх и Британац Грегорy П. Wинтер због доприноса развоју зелене хемијске индустрије.

Тројица научника, Јамес Пееблес, Мицхел Маyор и Дидиер Qуелоз у уторак су у Стоцкхолму проглашени добитницима Нобелове награде за физику због "револуционарних" открића о свемиру. Амерички научници Wиллиам Каелин и Грегг Семенза те Британац Петер Ратцлиффе прије тога су у понедјељак примили награду за физиологију или медицину, и то за истраживања о прилагодби станица на промјењиву опскрбу кисиком, што омогућује борбу против рака и анемије.

Сутра ће бити објављена два добитника Нобелове награде за књижевност, јер их прошле године нису додијелили због скандала, након чега ће у петак бити објављена добитница награде за мир, а у понедјељак за економију.

 

 

Вечерњи.хр


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.