Нобеловац даје оптимистичне прогнозе: "Бићемо добро, није крај свијета"

“Стварна ситуација није ни близу тако страшна као што је приказују”, казао је за ЛА Тимес.

M.P. / 25. март 2020

 

Мицхаел Левитт, добитник Нобелове награде и биофизичар са Станфорда, почео је анализирати бројке случајева ЦОВИД-19 широм свијета у јануару и тачно је израчунао да ће Кина превазићи најгори период епидемије много прије него што су други стручњаци предвиђали, преноси ЛА Тимес.

Сада предвиђа сличан исход у Америци и остатку свијета.

Док многи епидемиолози упозоравају на мјесеце, чак године глобалног друштвеног застоја и милионе смртних случајева, Левитт каже да подаци једноставно не подржавају тако мрачан сценарио – нарочито у областима гдје се проводе разумне мјере социјалног дистанцирања.

“Оно што нам је потребно јесте да контролишемо панику,” казао је. У широј перспективи, бићемо добро.”

Ево шта је Левитт примијетио у Кини: Са 31. јануаром, у овој земљи је било 46 нових смртних случајева изазваних корона вирусом, у поређењу са 42 нова случаја дан раније.

Иако је дневни број смртних случајева порастао, стопа тог пораста је почела да се смањује. По његовом мишљењу, чињеница да се нови случајеви почињу идентификовати споријом стопом више говори од самог броја случајева. То је био рани знак да се ток епидемије промијенио.

Размишљајте о епидемији као о аутомобилу који се трка на празном аутопуту, каже он. Иако аутомобил још увијек убрзава, не убрзава рапидно као раније.

“То сугерише да ће стопа повећања броја смртних случајва успорити чак и више током наредне седмице,” написао је Левитт у извјештају који је послао приајтељима првог фебруара, а који се масовно дијелио на кинеским друштвеним мрежама. А ускоро, предвидио је, број смртних случајева ће се смањивати сваки дан.

Три седмице касније, Левитт је казао за лист Цхина Даилy Неwс да је стопа раста вируса достигла врхунац. Превидио је да ће укупан број потврђених случајева ЦОВИД-19 у Кини завршити на око 80,000, са око 3,250 умрлих.

Ово предвиђање се испоставило тачним: Са 16. мартом, укупан број случајева у Кини био је 80,298, а преминулих 3,245 — у држави са готово 1.4 милијарде људи, гдје годишње умре око 10 милиона. Број нових случајева је пао на око 25 дневно, а од сриједе нема нових локалних случајева ширења вируса.

Левитт, који је 2013. године добио Нобелову награду за хемију, за развој комплексних модела хемијских система, види сличне прекретнице у другим државама, чак и у онима које нису успоставиле драконске мјере изолације као што је то урадила Кина.

Он је анализирао податке из 78 земаља које су биљежиле више од 50 нових случајева ЦОВИД-19 сваког дана и у многима од њих он види “знакове опоравка”. Он се не фокусира на укупан број случајева у некој земљи, већ на број нових случајева идентификованих сваког дана, а нарочито на промјену у том броју из дана у дан.

“Бројеви су још увијек велики, али постоје јасни знакови успореног раста.”

У Јужној Кореји на примјер, нови потврђени случајеви се сваког дана додају на укупан број случајва у овој земљи, али се дневни број смањио протеклих седмица, задржавши се испод 200. То сугерише да би се епидемија у овој земљи могла смањивати.

У Ирану, број нових потврђених случајева ЦОВИД-19 на дневној бази остао је релативно раван прошле седмице, од 1,053 прошлог понедељка, до 1,028 у недељу. Иако је то још увијек много нових случајева, каже Левитт, образац сугерише да је епидемија тамо прошла средишњу тачку.”

Италија, с друге стране, изгледа као да је још увијек у порасту. У тој земљи, број нових случајева растао је током већег дијела прошле седмице.

У мјестима која су успјела да се опораве од почетног таласа, власти морају још увијек рачунати са чињеницом да се корона вирус може вратити. Кина се сада бори да заустави нове таласе инфекције из других мјеста гдје се вирус шири без контроле. Друге земље ће се суочити са истим проблемом.

Левитт признаје да су његове бројке неуредне и да је званични број случајева у многим областима превише низак зато што је тестирање спорадично. Али чак и са непотпуним подацима, “конзистентно опадање значи да постоји неки фактор који није само грешка у бројевима,” казао је.

Другим ријечима, док год разлози за нетачан број случајева остану исти, и даље је корисно поредити их из дана у дан.

Кривуља смртних случајева потврђује његове налазе, каже он, јер прати исте основне трендове као и нови потврђени случајеви. Као и подаци о епидемијама у затвореним окружењима, као што је она на крузеру Диамонд Принцесс. Од 3,711 људи на броду, 712 је било заражено, а осам је умрло.

Овај ненамјерни експеримент у ширењу корона вируса ће помоћи истраживачима да процијене број жртава који би се појавио уколико би цјелокупно становништво било заражено, казао је Левитт. На примјер, подаци са крузера Диамонд Принцесс омогућили су му да процијени да изложеност новом корона вирусу удвостручује ризик од смрти у наредна два мјесеца. Већина људи имају екстремно низак ризик од смрти у периоду од два мјесеца, тако да ризик остаје екстремно низак чак и када се удвостручи.

Ницхолас Реицх, биостатистичар са Универзитета Массацхусеттс Амхерст, казао је да Левиттова анализа тјера на размишљање, ако ништа друго.

“Вријеме ће рећи да ли су Левиттова предвиђања тачна”, казао је Реицх. “Мислим да ће то што имамо стручњаке који доносе своје различите перспективе за сто помоћи доносиоцима одлука да се снађу у доношењу тешких одлука са којима ће се суочити у наредним седмицама и мјесецима.”

Левитт је казао да се слаже са онима који позивају на строге мјере у борби против епидемије. Мјере социјалног дистанцирања су кључне – нарочито забрана великих окупљања – зато што је вирус толико нов да становништво нема имунитет на њега, а вакцина је још мјесецима далеко. “Сада није вријеме да идете на пиће са пријатељима,” казао је.

Вакцинисање против грипе је такође важно, зато што ће епидемија корона вируса која је избила усред епидемије грипе оптеретити болнице и повећати шансе да корона вирус прође неопажено. То је вјероватно фактор у Италији, земљи са снажним антивакцинашким покретом, рекао је.

Али он такође оптужује и медија за изазивање непотребне панике тиме што се фокусирају на стално повећање кумулативног броја случајева и што стављају у први план славне личности које су се заразиле. Поређења ради, од грипе се од септембра разбољело 36 милиона Американаца, а процјењује се да их је умрло 22 000, према подацима ЦДЦ, али ти смртни случавјеви су већином нерегистровани.

Левитт страхује да би мјере заштите јавног здравља које су затвориле велике сегменте привреде могле и саме изазвати здравствену катастрофу, јер изгубљени послови воде у сиромаштво и безнађе. Према свим истраживањима, стопа самоубистава расте када привреда тоне.

Вирус може експоненцијално расти само када пролази неопажено и када нико не ради ништа да га контролише, казао је Левитт. То се десило прошлог мјесеца у Јужној Кореји, када је покосио затворени култ који је одбио да пријави болест.

“Људе треба сматрати херојима када објаве да имају вирус", казао је.

Циљ мора бити боља рана детекција – не само тестирањем, већ можда и праћењем температуре тијела – што Кина проводи, те хитном социјалном изолацијом.

Док се стопа смртности усљед ЦОВИД-19 чини значајно већом од оне изазване грипом, Левитт каже једноставно да то “није крај свијета”.

“Стварна ситуација није ни близу тако страшна као што је приказују”, казао је за ЛА Тимес.

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.