Нобеловац и популарнији писац из Турске Орхан Памук долази у Сарајево

У Сарајево долази добитник Нобелове награде за књижевност Орхан Памук.

BUKA/M.I.D. / 13. јун 2019

 

Он долази на позив издавачке куће Буyбоок.

Јавни разговор с аутором Орханом Памуком одржаће се 25. јуна, с освртом на његов укупан књижевни рад.

Наредног дана, 26. јуна, у Народном позоришту, Памук ће присуствовати премијери представе "Снијег", настале према његовом истоименом роману.

Орхан Памук је рођен у Истанбулу 1952. године. Одрастао је у истанбулској четврти Нишанташ, у породици налик онима какве описује у својим романима Джевдет-бег и његови синови и Црна књига. По завршеној гимназији студирао је архитектуру, али се потом опредијелио за новинарство. Напустио је студије на Техничком факултету, уписао се на Институт за новинарство Истанбулског универзитета и дипломирао 1976. године. Памук, који за себе каже да је у дјетињству и младости маштао о томе да постане сликар, активно се посветио писању 1974. године.

Издавачка кућа Милијет додијелила му је 1979. године награду за рукопис првог романа Джевдет-бег и његови синови, који је објављен 1982, а годину дана касније добио је престижну награду која носи име славног турског писца Орхана Кемала. Исте године, 1983, из штампе излази Тиха кућа, његов други роман, који описује три генерације једне истанбулске трговачке породице. Године 1984. овај је роман, преведен на француски, добио награду Мадарали, а 1991. и Награду за европско откриће (Приx де ла децоуверте еуропеенне).

 

 

Историјски роман Бела тврђава (1985), у којем је описана веза између млетачког роба и његовог турског господара, проширио је популарност и славу Орхана Памука и изван граница Турске. Ова књига, чији је превод на енглески Њујорк тајмс поздравио ријечима „Нова звијезда указала се на Истоку“, преведена је на све велике западне језике. Његов четврти роман, Црна књига (1990), захваљујући својој сложености, богатству и пуноћи израза, сматра се једним од најконтроверзнијих, али и најпопуларнијих романа савремене турске књижевности.

На основу ове књиге Памук је написао сценарио за филм Тајно лице, који је режирао чувени турски редитељ Омер Кавур. Тај сценарио објављен је као књига 1992. године. Роман Нови живот је за кратко вријеме по објављивању (1994) постао један од најчитанијих савремених турских романа. На изразито велико интересовање, како у Турској тако и у иностранству, наишао је његов историјски роман о животу и умјетности османских мајстора минијатуре у касном шеснаестом веку, Зовем се црвено(1998), који је 2003. године добио Интернатионал ИМПАЦ Дублин Литерарy Аwард и Приx Мéдицис éтрангер 2005. године.

Године 1998. Памук је, правећи избор из написа у својим биљешкама које је водио од ране младости, под насловом Друге боје: изабрани списи и једна приповетка, заједно са до тада необјављеном дугом приповетком Гледање кроз прозор, објавио своје одабране текстове, есеје, новинске чланке, критике, репортаже и путописе. Године 2002. објавио је роман Снег, а 2003. књигу текстова посвећену родном граду − Истанбул: успомене и град. Добитник је Награде за мир књижара Њемачке (Фриеденспреис дес Деутсцхен Буцхханделс) за 2005. годину. Године 2006. додијељена му је Нобелова награда за књижевност. Исте године одликован је француским Орденом витеза реда умјетности и књижевности, а Универзитет у Вашингтону додијелио му је медаљу (Дистингуисхед Хуманист Медал), која се бијенално додјељује научницима и умјетницима за врхунска дјела и храброст.

Орхан Памук је почасни члан Америчке академије умјетности и књижевности, као и Кинеске академије друштвених наука. Године 2010. уручена му је Награда „Норман Мајлер“ за животно дјело (2010 Норман Маилер Лифетиме Ацхиевемент Аwард).

Књиге Орхана Памука преведене су на више од четрдесет свјетских језика и продате у тиражу од више милиона примјерака.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.