НОЋ ИСТРАЖИВАЧА: Више од 150 научних пројеката, идеја, добрих и креативних људи који дијеле љубав према науци

Од Ноћи истраживача дијели нас само један дана.

BUKA / 23. септембар 2021

Био је то повод да разговарамо са координаториком ове манифестације Маријом Шобот Бабић.

Интересовало нас је шта можемо очекивати ове године у вријеме пандемије.

“Европску ноћ истраживача почиње сутра. То је дан резервисан за Централни догађај манифестације, јер управо због пандемије нисмо у могућности да као некада организујемо догађаје на различитим локацијама гдје наши посјетиоци могу да дођу и уживо виде  све те занимљиве садржаје, експерименте, пробају и сами да рукују са неким од "производа" као што је на примјер био Торов чекић који су направили ученици Католичког школског центра "Блажени Иван Мерз" за потребе такмичења тимова средњих школа   или да конзумирају сладолед који су правили наши сада већ дугогодишњи  другари Естонци. То је нешто што нам недостаје, али сматрамо да смо адекватно одговорили на изазов и снашли се. Прошле године смо се прилагодили и захваљујући вриједном тиму и нашим драгим учесницима уживали радећи. Радили смо много садржаја ОНЛИНЕ који су итекако били посјећени на нашим друштвеним мрежама и чиме се имамо похвалити јесте да смо реализовали програм кроз Централни догађај али и разне панеле, дискусије, квизове, такмичења, презентације и интервјуе. Догађај је трајао око два мјесеца активне реализације и мислим да се нисмо били уморили, јер смо имали одличне госте, саговорнике и квалитетан програм. Вјерујем да је све могуће кад смо сложни и имамо сјајне идеје, а  идеје треба дијелити. Тако и ове године, након Централног догађаја сада у петак, током октобра, све до 29.10. гарантујемо одличне садржаје, а догађај званично затварамо на наведени датум”, истиче Шобот Бабић. Ноћ истаживача 2021. завршиће објавом побједника у оквиру такмичења средњих школа. 

С обзиром на то да је догађај онлине, и конципиран је да програм реализујемо на нивоу БиХ, биће много изненађења када су теме у питању. Током самог Централног догађаја представиће се неколико нових пројеката, иновација и указати на могућности које нам даје усавршавање, знање, трансфер технологија, значај научних истраживања у модерном добу и колико је могуће постићи када се удруже наука и умјетност. Званично програм почиње у 17 часова и на линку хттпс://ноцистразиваца.ба/програм-21/ сву заинтересовани могу видјети шта да очекују у петак. Ноћ истраживача се може пратити и на фб страници хттпс://www.фацебоок.цом/НоцИстразивацаБиХ гдје у реалном времену учесници представљају своје пројекте и идеје. 

Очекује се учешће више од 150 научних пројеката, идеја, добрих и креативних људи који дијеле са нама љубав према науци. 

Из протеклих година каже наша саговорница носи много лијепих сјећања: “Ми смо тим који се састоји од конзорцијума који чине Тидеа д.о.о. Бања Лука, Балкан филм Сарајево и ХЕИС Сарајево. Сви смо имали различитих и занимљивих контаката, али некако бих ја увијек издвојила то што и сами као организатори након реализације пројекта будемо другачији  и бољи.  Вјерујем да се обогаћујемо са свим тим људима, малим људима, од оних предшколаца до старијих и искусних, ветерана у својим професијама. Анегдоте су дио догађаја. Симпатично је било то што смо како сам већ напоменула имали сладолед који су у Дому омладине правили наши другари Естонци а дјеца нису била задовољна укусом, па су се љутили на нас. Било је дјеце која су толико жељела да уђу у планетариум али нису успјевали јер је увијек била гужва и много је људи жељело да уђе, а постоје ограничења, те су неки плакали јер нису ушли а такође и што су већ толико уморни од учешћа у другим дијеловима програма. Тада смо имали сарадњу са Друштвом астронома Србије и планетариум је био сензација. Сада срећом имамо код нас на ПМФ-у па вјерујем да нема плача :). Највећи понос цјелокупне екипе јесте да смо сада у прилици да некадашњи учесници дијела програма сада и сами воде наше радионице и дио су програма или и сами представљају своје пројекте. То нас чини сигурнима да радимо одличан посао који не би био могућ без свих тих људи”, поручује Марија Шобот Бабић.
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.