Норвешка ће помоћи БиХ са 1,2 милиона КМ!

Амбасадорица Норвешке је све обрадовала вијешћу да је њена влада одобрила новчану траншу од 7,5 милиона норвешких круна (1,2 милиона КМ) за помоћ БиХ те ће средства бити оперативна уз посредство уреда УНДП-ја у БиХ.

BUKA portal / 26. март 2020

 

Министрица вањских послова БиХ Бисера Турковић одржала је састанак са 75 амбасадора и шефова дипломатско-конзуларних представништава у БиХ, те им се зхвалила на указаној подршци властима у БиХ у савладавању изазова тренутне кризе.

Упознала их је о најважнијим закључцима и одлукама које је усвојило Вијеће министара БиХ на 6. сједници. Појаснила је како и у којем домену се неке од одлука могу односити на стране држављане који бораве у БиХ или на све оне који имају неки објективни интерес да дођу у нашу земљу у овом кризном периоду.

Турковић је обавијестила све присутне о усвојеној одлуци о привременом затварању међународних граничних пријелаза у зрачном саобраћају за промет путника у Босни и Херцеговини, који ступа на снагу у 6:00 ујутро 30. марта 2020. Аеродроми ће и даље функционисати, али само за царго промет и добављање неопходне опреме и робе. У том контексту се кратко осврнула и на мјере за олакшавање промета виталних производа усљед кризе узроковане коронавирусом.

Турковић је говорила и о одлуци о одређивању граничних пријелаза за пријевоз робе у цестовном промету у транзиту кроз Босну и Херцеговину и одговарала на питања амбасадора.

Присутнима се обратила новоименована представница Вијећа Европе у БиХ, специјални представник ЕУ у БиХ који је обавијестио присутне да је ЕУ издвојила 7,5 милиона еура за ублажавање посљедице кризе у БиХ.

Амбасадор Италије је поставио неколико питања везаних за привремене рестрикције уласка у БиХ те тражио конкретне одговоре на питања везана за карантин и обавезе страних држављана приликом уласка у БиХ. Турковић га је информисала да МВП активно ради на организовању цхартер лета за репатријацију БиХ држављана који се налазе у Италији.

Након тога су се обратиле амбасадорице Бугарске и Словеније специфичним питањима везаним за обавезе дипломата и дипломатског особља у БиХ наспрам ограничења кретања које су им поставиле ентитетске власти. Турковић је појаснила да су ове мјере рестрикције нужне и неопходне, те позвала све присутне на разумијевање и уважавање контекста у којем се сви налазимо.

Амбасадорица Норвешке је све обрадовала вијешћу да је њена влада одобрила новчану траншу од 7,5 милиона норвешких круна (1,2 милиона КМ) за помоћ БиХ те ће средства бити оперативна уз посредство уреда УНДП-ја у БиХ.

Разговор су закључиле амбасадорице Аустрије и Швицарске коментарима о неопходности заједничког и координисаног дјеловања у сузбијању посљедица кризе. А како је саопштено из МВП-а БиХ, помоћ је најављена и из Азербејджана.

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.