НОВА ПРАВИЛА У Швајцарској ће моћи да раде сви грађани ЕУ ОСИМ ХРВАТА

Грађани Румуније и Бугарске ће од 1. јуна ове године имати пуну слободу уласка, запошљавања и отварања посла у Швајцарској.

BUKA portal / 23. мај 2019

Како је објавило бугарско министарство спољних послова, Бугари и Румуни ће убудуће имати иста права као и остали грађани Европске уније – осим грађана Хрватске, преноси бугарска новинска агенција.

Хрватска ће, дакле, остати једина држава чланица ЕУ чији грађани не могу живјети и радити у Швајцарској, већ морају имати радну дозволу ако желе да остану у тој земљи више од три мјесеца, у складу с квотом коју је Швајцарска увела.

Швајцарска није чланица ЕУ, али с Унијом је блиско повезана кроз низ билатералних споразума, који јој омогућују да учествује у јединственом тржишту ЕУ иако није чланица.

То је постало могуће након што је Швајцарско савезно веће (влада Швицарске конфедерације) 15. маја усвојило одлуку којом је укинуло квоте за бугарске и румунске грађане. Том је одлуком измијењена и службена Регулација примјене споразума између ЕУ и Швајцарске о слободном кретању особа.

Швајцарска је, наиме, као и неке друге чланице ЕУ, увела транзициони период по питању слободе кретања за грађане нових чланица Уније. Будући да је максимално трајање транзиционог периода 10 година, према споразуму између Швајцарске и ЕУ, транзициони период је почео 1. јуна 2009., а завршава 31. маја 2019.

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.