Нова шефица ИОМ-а у БиХ Лаура Лунгароти у интервјуу за БУКУ: Миграције могу донијети просперитет и прилике за све!

Расте број миграната којима треба смјештај док се погоршавају временски услови, а ИОМ наставља да ради са органима власти на повећању постојећих смјештајних капацитета.

Slađan Tomić / 19. јануар 2021

 

Лаура Лунгароти нова је шефица Мисије ИОМ-а (Међународне организације за миграције) и Регионална координаторица за Западни Балкан, а једна од првих активности по доласку у БиХ била је састанак са представницима бх. власти и обилазак мигрантских кампова. Лунгароти у свом првом интервјуу након преузимања функције говори о мигрантској кризи, раду институција БиХ, те одговара на питања која грађани постављају на друштвеним мрежама. Нада се да ће државне и локалне власти скупа са ИОМ-ом у наредном периоду израдити квалитетну стратегију за управљање мигрантском кризом.

БУКА: Свједочимо катастрофалним условима у којима бораве мигранти. Јесу ли ти услови нехумани и ко је одговоран за то?

Власти на државном, кантоналном и општинском нивоу требају се окупити заједно са међународном заједницом како би нашли хитно рјешење за мигранте који и даље спавају на отвореном у овим хладним временским условима. ИОМ и партнерске УН агенције и НВО су уложиле значајне напоре, уз подршку ЕУ, државних и кантоналних власти. Транзитни центри за мигранте су у функцији још од 2018. године, те се и даље унапређују. Премјештање оних који су остали без склоништа у Липи је и даље у току, као и друга рјешења за оне који спавају на отвореном у Унско-санском кантону. Управо сам се вратила из Липе / Бихаћа ове седмице, те сам увјерена да сви могу заједнички радити на проналаску рјешења који су у најбољем интересу миграната и Босне и Херцеговине.

БУКА: Европска унија стално позива Босну и Херцеговину да мигрантима обезбиједи услове достојне човјека, али знамо да су ти мигранти у БиХ јер их не прима ЕУ. Може ли се мигрантска криза у БиХ ријешити без отварања граница Европске уније?

Сваки мигрант који пролази крозу Босну и Херцеговину носи са собом другачију причу и има другачији мотив. Велики број њих је у транзиту, а на њихово путовање је утјецао Цовид-19, који намеће ограничења на путовање. ЕУ сваке године осигурава средства за подршку БиХ у управљању миграционим токовима на уређен начин, у складу са међународним обавезама Босне и Херцеговине.

Потпуно затварање или отварање граница не би само по себи понудило рјешења за појаве миграција у транзиту, ако то није праћено правилним оквиром за управљање миграцијама у БиХ. Миграције су сложена појава које захтијевају међународну сарадњу да би оне биле у интересу земаља поријекла, транзита и дестинације.

БУКА: Рјешавање мигрантске кризе у БиХ често је терет локалних власти, ко има највећу одговорност у БиХ?

Ми схватамо да ова ситуација представља оптерећење за локалне власти, те да она захтијева свеобухватну подршку локалним властима.

ИОМ и њени партнери раде на ублажавању ове ситуације пружањем хуманитарне помоћи кориштењем локално произведених роба и локалним запошљавањем већине упосленика. Осим рада на миграцијској ситуацији, ИОМ такође подржава младе из Унско-санског и Кантона Сарајево кроз пројекте укључивања младих и друштвене кохезије. Оба кантона су имала велике користи од ових пројеката, заједно са локалном, друштвеном инфраструктуром и директном подршком појединцима и заједницама у потреби. Све иницијативе су идентифициране у блиској сарадњи са кључним актерима из ових погођених заједница, те одређене као приоритети у циљу јачања сигурности у заједници и јавних услуга.

БУКА: Грађани нас то често питају, зашто оброке дијели Црвени крст, а не бх. власти или ИОМ?

Црвени криж и Помози.ба су проведбени партнери ИОМ-а, који уз помоћ ЕУ средстава осигуравају храну за мигранте.

БУКА:  На друштвеним мрежама грађани често криве ИОМ за лоше услове у којима бораве мигранти? Осјећате ли одговорност?

Тимови ИОМ-а раде 24 сата дневно, 7 дана у седмици како би осигурали хуманитарну помоћ и заштиту мигрантима. Често се суочавамо са оперативним и политичким изазовима, које намеће контекст у којем дјелујемо, али ми улажемо наше максималне напоре да их превазиђемо и одговоримо на потребе миграната. С друге стране, желимо се борити против негативних наратива везаних за мигранте и избјеглице. Жељела бих позвати све да своју пажњу преусмјере на људскост и солидарност, кључне вриједности нашег времена, нарочито током пандемије Цовид-19.

БУКА:  ИОМ је раније рекао да је спреман помоћи властима БиХ при успостављању мигранатских центара, како смо уопште дошли у ситуацију да хиљаде миграната спава под отвореним небом?

Расте број миграната којима треба смјештај док се погоршавају временски услови, а ИОМ наставља да ради са органима власти на повећању постојећих смјештајних капацитета. Осим тога, ИОМ је формирао хитне мобилне тимове који директно помажу мигрантима и избјеглицама у неформалним камповима на простору Велике Кладуше, Бихаћа и Липе у Унско-санском кантону.

Свакодневно се врши дистрибуција врећа за спавање, дека, топле одјеће и ципела, хигијенских производа, маски и других потреба заједно са храном, а људи се премјештају према потребама и могућим капацитетима. Само је јуче брзом операцијом пребачено 69 миграната са отвореног у Великој Кладуши у прихватни центар, што су урадили тимови ИОМ-а који су непрестано радили. Сваког дана су у току нове операције премјештања.

Само се у Унско-санском кантону до сада дистрибуирало више од 15.000 оброка и воде за пиће мигрантима и избјеглицама, који бораве у импровизираним камповима и напуштеним зградама.

БУКА: Пуно се говори о новцу који је добила БиХ, грађани говоре о милионима у приватним джеповима? Колико је новца БиХ добила од ЕУ и колико је тог новца завршило у ИОМ-у, а колико на рачунима институција БиХ?

Детаљно смо објаснили како се троше средства ЕУ, што можете видјети на сљедећој повезници, те предлажемо да тамо погледате детаље.  И овдје.

БУКА: Како бисте уопште оцијенили рад власти у БиХ у погледу рјешавања мигрантске кризе?

ИОМ је увијек имао добру сарадњу са институцијама власти. Урадили смо много тога у претходних 25 година да помогнемо институцијама БиХ да побољшају и одговоре на питања миграција, трговине људима, кријумчарења, интегрисаног управљања границом. Проводили смо и настављмо да проводимо обуке представника власти из различитих сектора. Тешко је све оно што смо урадили у сарадњи са органима БиХ власти ставити у само један одговор.

Што се тиче одговора на ситуацију од 2018. године, ИОМ и други партнери континуирано раде са институцијама власти које су надлежне за одговор на ситуацију са миграцијама како би се пронашла рјешења и осигурала помоћ мигрантима и избјеглицама.

Преузела сам функцију шефице Мисије ИОМ-а у БиХ,  претходних седам дана сам имала састанке са министром, г. Цикотићем и његовим сарадницима, премијером Унско-санског кантона, г. Ружнићем и градоначелником Бихаћа, г. Фазлићем и њиховим сарадницима. Мислим да су сви исказали велику спремност да се преузме боља контрола над управљањем миграцијама и хитном рјешавању питања смјештајних капацитета, како би мигранти и избјеглице који бораве на отвореном добили одговарајући смјештај и хуманитарну помоћ. Увјерена сам да ћемо ускоро заједнички радити на изради средњорочне и дугорочне стратегије управљања миграцијама, што ће нам омогућити да из тренутне ситуације хитног одговора пређемо на предвидив начин управљања миграцијама.

БУКА: Јесу ли људи у БиХ сензибилни према мигрантима, с обзиром на то да често у јавном простору читамо позиве на прогон миграната и ксенофобију?

Да, грађани БиХ су врло осјетљиви на питања миграција. Били смо свједоци огромне солидарности локалних удружења, локалних заједница и грађана који су мигрантима доносили храну, одјећу и друге неопходне ствари. Желимо позвати на ову солидарност, јер коначно, миграције, ако се њима правилно управља, могу донијети заједнички просперитет и прилике за све, не само изазове.

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.