Нова студија: Велика обмана о радним мјестима у сектору угља

Очигледан примјер нереалних обећања се може видјети у случају блока 7 термоелектране Тузла. Недавно се у медијима појавио податак да ће 3.500 радника остати без посла ако се блок 7 не изгради (2). Међутим, Банкатцх студија али и друге анализе енергетског сектора у БиХ, па и анализе које је радила Електропривреда БиХ, су указале на чињеницу да, чак и ако се изграде нове термоелектране, није могуће „сачувати“ толики број радних мјеста у рудницима.

Buka / 15. новембар 2016

 Планиране нове термоелектране на угаљ у Југоисточној Европи, а највише их је планираних управо у БиХ, праћене су обећањима о стварању нових радних мјеста и очувању постојећих. Међутим, обећања су у готово свим случајевима нереална, закључује нова студија коју је данас објавила мрежа ЦЕЕ Банкатцх, заједно са локалним партнерима, организацијама Екотим, Центар за екологију и енергију и Центар за животну средину.

Истина је да је и тренутни број запослених у термоелектранама и рудницима неодржив. Према расположивим подацима рудници у ФБиХ имају најнижу продуктивност по запосленику у Југоисточној Европи (1). Нереална обећања дају лажну наду становницима рударских области и на тај начин одлажу неопходну праведну транзицију на обновљиву и одрживу енергију. Потребно је што прије направити правичан и инклузиван план за трансформацију привреде локалних заједница које су се у протеклом периоду ослањале на производњу угља, закључује се у студији.

Очигледан примјер нереалних обећања се може видјети у случају блока 7 термоелектране Тузла. Недавно се у медијима појавио податак да ће 3.500 радника остати без посла ако се блок 7 не изгради (2). Међутим, Банкатцх студија али и друге анализе енергетског сектора у БиХ, па и анализе које је радила Електропривреда БиХ, су указале на чињеницу да, чак и ако се изграде нове термоелектране, није могуће „сачувати“ толики број радних мјеста у рудницима.

У 2013. години је у руднику Крека произведено 2.109.000 тона лигнита а било је запослено 3.255 радника. Да би се продуктивност повећала на ниво рудника у источној Европи који су прошли процес транзиције, број запослених би се морао смањити 7 пута, на приближно 450 радника. Слична ситуација је и у РМУ Бановићи у ком је тренутно запослено 2.798 особа који годишње произведу приближно 1.330.000 тона угља, тако да продуктивност рудника Бановићи износи 475тона/запосленик/година док је тај омјер рецимо у Пољској 4.800тона/запосленик/година. 

Све досадашње анализе, па и ова посљедња, су јасно указале на чињеницу да је, поред модернизације, једини начин да рудници опстану и наставе радити без губитака, драстично смањење броја упослених. Тај процес су друге земље у транзицији започеле прије 10 – 15 година и до сада су достигле завидан ниво продуктивности.

Игор Калаба, Центар за животну средину: “У протеклих 20 година ниједна владајућа гарнитура није била довољно храбра да се ухвати у коштац са тим проблемом и покрене друштвено одговорне процесе којим би се рационално смањио број запослених у рудницима. У РС чак нисмо ни могли доћи до тачних информација о броју радника у рудницима, будући да смо добијали заједничке цифре за термоелектране и руднике. Међутим и поред значајне разлике у старости технологије, дупло већи број радника у РиТЕ Угљевик и Гацко него што је то у ТЕ Станари нам јасно говори да је упитна профитабилност и оправданост таквих постројења“

БиХ се кроз Уговор о упостави Енергетске заједнице обавезала да учествује на либерализованом регионалном тржишту електричне енергије, што значи да више није могуће самовољно додељивање субвенција енергетском сектору. Рудници угља се смију субвенционисати само у случају њиховог затварања. То значи да је неопходно смањење броја радника, без обзира да ли се нове термоелектране граде или не.

“Прича о изградњи термоелектране је одвлачење пажње од реалности тренутне ситуације, а заправо је од маргиналног значаја јер ће рудници ионако морати драстично смањити број запослених,” коментира Ријад Тиквеша из Екотима. “Што се дуже избјегава успостављање добро испланиране и праведне транзиције за рударске заједнице, то ће тај процес бити болнији.”

“Неопходно је спровести двије транзиције, транзицију према чистим енергетским системима и праведнијој диверзификацији извора енергије и економско/привредну транзицију рударских подручја. Наравно да то неће бити лако, али баш због тога је потребно што прије израдити реалне детаљне планове уз судјеловање свих оних који ће бити погођени таквим промјенама,” додаје Пиппа Галлоп из Банкатцх-а. 

Превод Студије је доступан на сљедећем линку: хттп://екотим.нет/документи/Б_Јобс_Репорт_2016_фалл_БИХ_02.пдф


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.