​Нова туристичка атракција у Херцеговини: У породичној кући отворен необичан музеј

Ријеч је о животном пројекту човјека који је десетљећима сакупљао аутохтоне предмете из давнина.  

Fena / 21. мај 2019

У породичној кући Хасе Шарића у Благају, отворен је необичан музеј старина назван ''Благајска сехара''. Двије велике просторије опремљене су у поставку која свједочи о традиционалном животу у Херцеговини. Ријеч је о животном пројекту човјека који је десетљећима сакупљао аутохтоне предмете из давнина.  

Како каже Хасо Шарић – ''Благајску сехару'' је направио из љубави, за своју душу, како би помогао очувати традицију живота у овим крајевима. Осим што је сачувао доста старина од родитеља, пуно је путовао и сакупљао старе предмете гдје год би их нашао.      

''Циљ је сачувати старине с ових поднебља. Сачувати једно свједочанство о начину живота у Благају и Херцеговини. Пуно сам путовао кроз свој посао. Пет пута сам обишао Еуропу и схватио сам да нигдје нема такве љепоте као у нашем крају.'' – говори Хасо Шарић.    

 Комплетна поставка традиционалног херцеговачког газдинства

У ''Благајској сехари'' има свачег. Госте на улазу дочекају традиционалне сећије. Поред старинског шпорета званог ''фијакер'' стоји дагара за каву, у којој се помоћу жара кава у джезвама чувала топлом.  

У богатом инвентару ''Благајске сехаре'', наћи ће се старинско ''бурило'' – буре којим се носила вода за домаћинство на магарцима, мунтахте, старински ормари, традиционална одјећа и опрема попут поњава, чобанског бичаља, гуња за покривање, опанака, преслица, кудеља и чешља за вуну. Између осталог, ту су стапка за путер, стара шиваћа машина, ђерђеф за везење гоблена, те функционалан стан за ткање ћилима.  

''Ту су се правили ћилими. То су радиле наше мајке и нене. Кога занима, можемо му и показати како ради. Све што је у музеју, то је ручни рад – све су то традиционално правили мајстори и домаћице.'' – говори Хасина жена Сабиха Шарић.  

 Нова туристичка атракција у Благају

Шарићи поручују да је ''Благајска сехара'' отворена за све људе добре воље. Осим за љубитеље старина и туристе, поставка ''Благајске сехаре'' може служити и за фотографирања парова на свадбама, снимања музичких спотова и спотова за фолклорна друштва.   

Врата су отворена свима који имају жељу да виде богату поставку овог необичног музеја. ''Благајска сехара'' се налази преко пута Православне цркве у Благају. Улаз је бесплатан, а гости ће моћи попити домаћу каву направљену по традиционалној рецептури, те пробати домаћи сок од цвијета кадуље и чувени херцеговачки колач - смоквару. 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.