НОВЕ ЕКОНОМСКЕ МЈЕРЕ ЗА ПОМОЋ ПРИВРЕДИ: Да ли ће бити помјерени рокови за ПДВ?

Економиста Фарук Хаджић упутиће ових дана у приједлог Измјена закона о ПДВ-у ради разматрања и усвајања у Парламентарној скупштини БиХ, а све због тренутне ванредне ситуације у вези са ширењем вируса корона те економским посљедицама по нашу земљу.

Elvir Padalović / 23. март 2020

Он га подноси у име заступника, те да се закон разматра по хитном поступку.

Хаджић је рекао за БУКУ како је суштина да се " подношење и плаћање ПДВ-а помјери са 10. у мјесецу на крај мјесеца"

Како се наводи, разлози за доношење овог закона су због економских посљедица појаве пандемије коронавируса које ће се убрзо осјетити и у нашој држави. 

"Како би се бар дјеломично ублажиле ове негативне посљедице, правним лицима је потребно омогућити да се подношење и плаћање пореза на додану вриједност помјери на посљедњи радни дан у мјесецу, са 10. како је сада закон прецизирано" наведено је у Приједлогу.

Многа правна лица, у времену када су забрањен рад, али и послије тога, када буде дошло до стабилизације економске активности, неће бити у прилици да на вријеме поднесу и плате своје пореске обавезе, примарно због тешкоћа у наплати својих потраживања, чиме улазе у аутоматски прекршај и кажњавање, што представља додатни терет.

Ове измјене нису идеалне, али су реалне као прве мјере за помоћ нашим правним лицима.

Према посљедњим информацијама, овај би приједлог могао бити и усвојен али не као закон већ као уредба Савјета министара БиХ и Управе за Индиректно опорезивање

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.