Нови документарац Мајкла Мура "Планета људи" о алтернативним изворима енергије

Премијерно је приказан прошле недјеље на његовом Филмском фестивалу "Траверс сити".

BUKA portal / 12. август 2019

Шта ако алтернативни извори енергије нису оно што треба да буду истражује се у документарцу "Планета људи", који је подржао и промовисао Мајкл Мур, а режирао један од његових дугогодишњих сарадника.

Премијерно је приказан прошле недјеље на његовом Филмском фестивалу "Траверс сити".

 

Филм који још није у дистрибуцији, нискобуджетни је, али продорно испитује онога што аутори кажу да су лажна обец́ања еколошког покрета и зашто је свијет још зависан од фосилних горива.

 

Режисер Джеф Гибс напада електричне аутомобиле, соларне панеле, вјетрењаче, биомасу, биогориво, водец́е еколошке групе попут Клуба "Сиера", чак и податке личности све од Ала Гора и Вана Джонса који су били специјални савјетници Барака Обаме за "зелена радна мјеста", до лидера 350.орг Била Мекибена, водец́ег еколога и заговорника покрета о климатским промјенама.

 

Гибс који је продуцирао Мурове "Боwлинг фор Цолумбине" и "Фахренхеит 9/11", није имао намјеру да нападне еколошки покрет. Рекао је да је само хтио да зна зашто се ствари не поправљају. Али када је почео да "пара джемпер", он и Мур су, како је рекао, били шокирани јер су открили колико су нераздвојно испреплетани алтернативни извори енергије с угљем и природним гасом, јер кажу да је све, од вјетротурбина до електричних наплатних станица, иста мрежа и исти бизнис.

 

"Испоставило се да ми треба да се побудимо и схватимо", рекао је Гибс за АП. "Било је некако поражавајуће открити да ствари у које сам вјеровао, прије свега нису стварне, а затим да откријемо да нас нец́е спасти само соларни панели и вјетроелектране... вец́ и да постоји читава мрачна страна корпоративног новца... Синуло ми је да су ове технологије само још један профитни центар за њих."

 

Обоје знају да ц́е филм бити "тежак за гутање" и кажу да је и њима било тешко да "отворе очи". 

 

"Сви желимо да видимо као добро то што постоји електрични аутомобил, помислимо и 'Да, али одакле долази струја?', али само себи кажемо да о о томе не желимо ни да размишљамо, драго нам је што имамо електричне аутомобиле", рекао је Мур.

 

"Видио сам вјетрењаче за производњу струје и тако је дивно видјети их како раде, и немојте рец́и да смо отишли ​​предалеко и да нас то нец́е спасти... Али, али, мој осјец́ај говори другачије, а тиме се треба бавити одмах", додао је Мур.

 

"Сада можемо да почнемо да смишљамо исправна рјешења која би могла да промијене ствари... Филм не садржи одговоре на то, али поставља боља питања", рекао је Гибс. "Заиста вјерујем да, када милиони људи разговарају о нечему, дођу и до одговора... То радимо као људи, рјешавамо проблеме, али морамо имати права питања."

 

Аутор: Бета


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.