Нови мост у Бањој Луци отворен уз велико кашњење, градска управа није наплатила пенале

У Бањој Луци је у петак свечано отворен нови мост - "Мост Бања Лука“. Ради се о некадашњем Зеленом мосту који је првобитно изграђен 1959. године као привремено рјешење за потребе војске док је деценијама касније кориштен за свакодневни саобраћај.

BUKA portal / 16. јун 2019

Паљењем амбијенталне расвјете мост су у функцију пустили градоначелник Игор Радојичић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик. Мост је дуг 80, а широк 14 метара и повезује источни и западни транзит.

Према расположивој документацији, изградњу моста Град Бања Лука је додијелио фирми Приједорпутеви а.д. из Приједора, са фирмама ДОС Електро из Бања Лука и Термо Клима из Лакташа. Укупна вриједност изградње овога моста у систему јавних набавки је скоро два милиона КМ, односно 1.878.852 КМ (без ПДВ-а).

Овај пројект је, пак, пратило и велико кашњење у реализацији уговорних обавеза, усљед чега је Град Бања Лука претрпио штету, али градска управа, и поред незадовољства , није искористила своје право на пенале због кашњења.

У својој изјави датој медијима, Радојичић је раније исказивао своје незадовољство сталним кашњењима у извођењу радова, чврсто стојећи на позицији да ће тражити одговорност извођача радова уколико се не испоштују већ једном продужени рокови:

"Очекујемо да Зелени мост буде отворен прије Спасовдана, тачније прије 6. јуна, са или без пенала, који су предвиђени уговором, а ако мост не буде готов до тада, извођач радова сносит ће штету“, рекао је Радојичић.

У уговору који је Градска управа склопила са Приједорпутевима, јасно је наведено да се "извођач обавезује да ће радове, који су предмет овог уговора, почети одмах након увођења у посао од надзорног органа и завршити у року пет мјесеци од дана увођења у посао.“

У истом том уговору је наведено да "за непоштовање динамичког плана и неоправдано кашњење у извођењу радова, наручилац има право наплатити од извођача пенале, у износу од 0,5 посто од уговорене цијене за сваки дан прекорачења рока, а највише пет посто од уговорене цијене.“

Извођач радова, Приједорпутеви, у реализацију посла је ушао 14. јуна 2018. године, и очигледно је да се период од пет мјесеци продужио на скоро три пута толико.

Преузето са Клиx.ба


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.