НОВИ ОБРАЧУН: Израчунајте колика ће вам бити плата ако се усвоје нови закони о доприносима и порезу

Центар за политике и управљање представио је калкулатор плата који је креиран на основу амандмана Владе ФБиХ на приједлоге закона о доприносима и порезу на доходак које је Влада ФБиХ усвојила 26.9.2019. године.

Elvir Padalović / 13. октобар 2019

Данас ће се на дневном реду Заступничког дома Парламента ФБиХ наћи приједлози закона о доприносима и порезу на доходак. Уколико се усвоје ти приједлози, преостаје да их потврди и Дом народа Парламента ФБиХ.

калкулатор плата  ( Download на Ваш компјутер ) 

У калкулатору први сценариј (наранджаста боја) приказује минимум који предлагач (Влада ФБиХ) прописује послодавцима кроз амандмане на приједлоге закона о доприносима и порезу на доходак. Може се са великом сигурношћу претпоставити да ће број оваквих случајева бити изузетно мали, стога грађане желимо информисати о два сценарија од којих ће им се један вјероватно десити: 1) да договорена нето исплата раднику остане иста или 2) да укупан трошак послодавца за рад остане исти.

Сценарио који је у плавој боји приказује промјене трошка послодавца уколико се послодавац и радник договоре да нето исплата остане иста, тј. хоћете ли у том случају свог послодавца коштати више или мање. То Вам даје информацију можете ли, уколико овај пакет закона прође, преговарати са послодавцем о повећању нето примања, или пак можете ли очекивати од послодавца да од Вас тражи да подијелите новонастали порезни терет.

Сценарио у зеленој боји приказује промјену у нето примању радника уколико се послодавац и радник договоре да трошак послодавца остане непромијењен. То ће Вам дати информацију можете ли, уколико овај пакет закона прође, очекивати повећање нето исплате или ћете пак морати од послодавца тражити да преузме на себе новонастали порезни терет.

Постоји и четврти сценарио, а то је средина између другог и трећег, а таква калкулација зависи од случаја до случаја.

Адис Муховић, извршни директор Центра за политике и управљање каже за БУКУ да ће просјечна и изнадпросјечна примања бити порески растерећена. 

"Уколико приједлог закона буде усвојен, радници са просјечном и већом платом у приватном сектору не морају страховати за своје плате, а могу рачунати и на простор за преговоре о повећању плате коју носе кући. Овим приједлогом ће ниже плате са високим удјелом неопорезивих примања (топлог оброка, накнаде запревоз итд.) бити у мањој мјери негативно погођене, па би послодавци који сада исплаћују такве плате морати издвојити незнатно више новца за рад" каже Муховић за БУКУ.

Овај модел достављен је грађанима и заступницима у Представничком дому Парламента ФБиХ како би могли формирати ставове о овом моделу порезне реформе на основу добрих информација и чињеница, а у Центру се надају да ће грађанима помоћи да разумију како модел утиче на њих лично, а доносиоцима одлука на укупну економију.

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.