НОВИ СУКОБИ И УСЛОВЉАВАЊА… ШТО И НИЈЕ ЛОШЕ Кад год се политичари удруже грађани испаштају!

БиХ се опет суочава са кризом у формирању власти, а судећи према сталним условљавањима, сукобима и неразумјевању међу политичарима на нови Савјет министара ћемо морати сачекати.

Milovan Matić / 14. јануар 2019

Што и није тако лоше!


Јер, док год се политичари свађају и ломе око тога ко ће у власт и кад, грађанима се неће уводити нови намети, акцизе, повећавати ПДВ и сличне ствари које нас очекују кад се представници политичких партија у БиХ сложе.

Тренутно, актуелни сазив Савјета министара је у техничком мандату, а да ће се наставити опструкције формирања новог јасно је већ из досадашњих изјава оних који учествују у власти.

И док се СНСД и предсједник ове странке Милорад Додик, који би требали добити мјесто предсједавајућег Савјета министара, журе да избаце старе министре и поставе нове, бх. блок кочи овај процес.

Из СДА јасно су показали да им није много стало да се убрза формирање валсти, јер већ имају своје људе на кључним позицијама, а у својој посљедњој изјави члан Предсједништва БиХ из реда хрватског народа Жељко Комшић формирање Савјета министра је условио са НАТО путем. 

Он је рекао да је његов услов да као члан Предсједништва БиХ подржи именовање предсједавајућег Савјет министара Зорана Тегелтије, усвајање Годишњег националног програма за НАТО. 

У супротном, поручио је да нема ништа против да актуелни сазив Савјета министара на челу са Денисом Звиздићем остане у техничком мандату наредне четири године. 

На овакве изјаве је реаговао портпарол СНСД-а Радован Ковачевић који је рекао да је изјава члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића у најмању руку скандалозна и да је то позив на рушење демократског поретка у БиХ.

"Основни принцип демократије јесте да се спроведе воља грађана која је изражена на демократским изборима. Ово што говори Комшић у потпуности је у супротности са тим и позив је на рушење демократског поретка", изјавио је Ковачевић. 

Он сматра да би било добро да се у оваквој ситуацији огласе представници ЕУ, људи из Брисела и из многих других амбасада и кажу шта мисле о томе да не дође до имплементације изборне воље грађана у БиХ. 

"Мислим да је ово исто тако у коначници погубно за Комшића и његову политичку идеју, јер је то директан показатељ да у БиХ функционише једино Република Српска, да је Република Српска једина у којој су све институције у потпуности стабилне и функционалне за разлику од БиХ у којој није могуће чак ни формирати власт", истакао је Ковачевић.

Из овог је видљиво да је криза у формирању власти опет захватила БиХ. Ипак, аналитичари сматрају да је ово већ виђен и јавности познат пост изборни сценарио који нам се понавља скоро сваке четири године. 

Политичка аналитичарка Ивана Марић тврди да без обзира кад ће се формирати власт у БиХ се ништа специјално неће промјенити на боље. 

"Јасно је да ће власт на државном нивоу чинити СНСД, СДА и ХДЗ. Да ли ће се још неко прикључити из ФБиХ остаје да се види. Међутим, ко год да буде у власти сасвим је сигурно да не можемо очекивати никакав напредак, никакву слогу, нити ишта конкретно и корисно за грађане. Једино што ће радити то је да ће повећати ПДВ и можда наметнути нове одредбе, законе и измјене закона на основу којих ћемо плаћати скупље робе и услуге. Тако да не можемо очекивати ништа позитивно у наредне четири године посебно на државном нивоу. Како су почели тако ће и наставити, увјетовањем. Значи, без договора и компромиса, без програма рада, већ само увјетовањем и блокадом", рекла нам је Марић. 

Према њеним ријечима, тренутно се само СНСД-у жури да формира Савјет министара, јер желе да смјене СДС-ове и ПДП-ове кадрове и да преузму Дом народа, док је другима баш свеједно кад ће се то десити, јер и СДА и ХДЗ имају своје министре.


Са друге стране, она наводи да сами грађани не могу очекивати ништа више ни на нивоу БиХ ни на нижим нивоима власти, јер су мање-више исте странке и људи опет на водећим мјестима. 

"Људима који у претходном мандату нису ништа урадили бирачи су опет дали подршку и то треба поштовати, иако је јасно да са њима и даље неће бити новог напретка, економских реформи, пута ка ЕУ", рекла је Марић и додала да одуговлачење у формирању новог Вијећа министара неће много утицати на грађане, те да би ова неслога политичара могла бити и добра по становнике БиХ.

"Да се неформирањем власти ништа не мијења за саме грађане најбоље нам показује случај града Мостара који преко 10 година нема изборе, а грађани живе нормално и не буне се. Тако да ми не бисмо нешто примијетили и да они не формирају нову власт до сљедећих избора. Наша срећа у несрећи је што они ништа не раде, па тако да и кад су у техничком мандату или кад немамо свих министара ништа не одудара од нормалног. За грађане је ова својеврсна блокада можда и добра јер онда им политичари не могу повећати ПДВ, не могу повећати акцизе и слично. Занимљиво је да грађанима ово иде у прилог на неки сулуд начин, да се политичари свађају, да не сурађују, јер кад год се они удруже то иде преко леђа грађана. У суштини грађанима је свједно кад ће се формирати власт и који појединци ће у њој учествовати од оних који су побједили на изборима јер свеједно они неће ништа радити за народ. Неформирање власти апсолутно не погађа грађане, већ само политичке странке, посебно оне који раније нису били у власти и којима се жури да заузму свој териториј, али не да би учинили нешто за грађане већ за елиту и врх своје странке", рекла је Марић.
 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.