Нови удар по джепу грађана БиХ: Повећава се стопа ПДВ-а!?

ПРИПРЕМИТЕ СЕ ЗА НОВА ПОСКУПЉЕЊА

Tatjana Čalić / 03. децембар 2019

FOTO BUKA

Након дугогодишњих иницијатива да се смањи стопа на основне животне намирнице, лијекове, ортопедска помагала и књиге, и да се уведе систем  плаћања ПДВ-а на начин да се исти држави плаћа тек по наплати фактуре, БиХ ће, све је је извјесније, добити већу стопу ПДВ-а.

Такве најаве од стране политичара стижу већ дуже од три године, а ових дана на ту тему је говорио и премијер Владе РС, Радован Вишковић, те кандидат за предсједавајућег Савјета министара БиХ, Зоран Тегелтија.

За већу стопу ПДВ-а се већ дуго залаже и пословна заједница, што је потврдио и Вишковић.

Ако актуелним најавама додамо и да су се домаћи политичари у Реформској агенди обавезали за благо повећање ПДВ-а, ако предузете мјере не доведу до задовољавајућег економског раста, онда можемо слободно рећи да је да ће до повећања доћи. Незванично се спомиње повећању стопе ПДВ-а за 2 посто.

У Министарству финансија и трезора БиХ смо покушали дознати какав је њихов став о већој стопи ПДВ-а, али су само кратко прокоментарисали како у утврђеном Нацрту закона о ПДВ-у није предвиђено повећање стопе ПДВ-а од 17%: “На 36. сједници Управног одбора Управе за индиректно опорезивање усвојен је Нацрт закона о ПДВ-у и дата је сугласност Управи да Нацрт достави ентитетским одборима на мишљење. УИО је дужна да добијене коментаре и приједлоге достави Управном одбору, након чега ће се дати сагласност за провођење процедуре јавних консултација, а потом ће закон бити упућен у даљу процедру усвајања. У утврђеном Нацрту закона није предвиђено повећање стопе ПДВ-а од 17%”. 

У Управи за индиректно опорезивање БиХ су још раније за наш портал рекли да се измјене закона о ПДВ-у тичу искључиво техничких детаља, а да ће о евентуалној измјени пореске стопе, како то и обично бива, коначну ријеч дати политика.

Економиста Фарук Хаджић за Буку каже да је пореска реформа у БиХ,  једно од најважнијих питања, али оно што недостаје у било којој причи и заговарању су стручне анализе, којих очито нема, а које ће показати ефекте било које мјере. По њему систем индиректног опорезивања јако добро функционише и ми немамо проблема у прикупљању, већ у расподјели прикупљених средстава. 

Већи проблем у овом тренутку, наглашава, показује систем директног опорезивања, тј. опорезивање рада кроз доприносе и порезе и њега треба реформисати и мјењати, те смањити оптерећења на рад. 

“Заговарања која иду у смјеру мјењања стопе ПДВ-а на више неће имати позитивне ефекте, јер шта значи једном раднику да му се као да нешто кроз већу плату, ако ће му се то на крају узети кроз већи ПДВ. Не треба заборавити да су уведене акцизе имале ефект као да је стопа ПДВ-а повећана за 1% и да се ништа позитивно није десило осим узимања новца из джепова грађана. Нити је покренута цестоградња, нити грађани боље живе. Десило се само још масовније напуштање државе. Стога, ако се жели реформисати порески систем, онда треба ићи на смањење директних пореза и доприноса, чиме би се повећале плате радника, а у коначници потрошња. Уз исту стопу ПДВ-а, како буду расле плате, а тиме и потрошња, на крају ће држава више убрати новца, тако да нема апсолутно потребе повећати порезе на потрошњу. Треба напоменути да је потрошња сада већ оптерећена са 27% (17% ПДВ и 10% акцизе када се прерачунају ефекти), тако да би уствари требало смањивати ове порезе, а не повећавати”, мишљења је Хаджић.

Контактирали смо Институт за развој младих КУЛТ који је протеклих година интезивно заговарао измјене Закона о ПДВ-у.

Њихова посљедња иницијатива тицала се помијерања рока за плаћање ПДВ-а са десетог на посљедњи дан у мјесецу и смањење дневне затезне каматне стопе са 0,04% на 0,02%. Нажалост, Вијеће министара БиХ је негативно одговорило на ову иницијативу, а у одговору који су добили, између осталог, стоји да оваква иницијатива није прихватљива из неколико разлога као што су нужност промјена законских и подзаконских аката, промјена пословних процеса у администрацији, угрожено измирење обавеза УИО према пореским обвезницима у виду поврата средстава, угрожено финансирање међународних обавеза тј. сервисирање иностраног дуга, трошкови увођења оваквог система наплате ПДВ-а…

Ова изузетно важна тема се, истичу у КУЛТ-у, не смије заборавити и потребно је поновно ставити у фокус доносиоца одлука, како би се подржала и помогла ликвидност, раст и развој бх. привреде.

“Велики број младих људи напушта Босну и Херцеговину, између осталог, и због непотицајног привредног окружења. Иако нова истраживања показују да млади повећано показују интерес за бављење бизнисом, пословни амбијент их одбија од тога и индиректно им поручује да своје потенцијале искористе у Европској унији”, поручују из КУЛТ-а.

У наставку доносимо  стопе  ПДВ у европским и земљама региона.

Тренутно је ситуација таква да међу европским земљама, само БиХ и Данска примењују јединствену стопу ПДВ-а на све производе без снижене стопе за најосетљивије производе.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.