Нови удар за бх. грађане: Спрема се драстично поскупљење плина, а за њим и гријања - цијене скачу у небо!

И док су у питању дани када ће одлука о повећању бити донесена, ма колики раст био грађани поручују - негативно ће се одразити на кућни буджет, већ сада уплашени и забринути питају се шта је сљедеће

BUKA portal / 10. јануар 2019

Ускоро нам стижу већи рачуни за топлотну енергију. Наиме, БХ-Гас је затражио повећање цијене природног гаса од 31,3 посто према дистрибутивним компанијама, што би у коначници значило и повећање цијене крајњим корисницима. Иако из ресорног министарства тврде да повећање неће бити толико, ипак ће га бити. И то највјероватније од 3-5 посто, јавља Н1.
Грађани на саму најаву повећања негодују плашећи се ланчане реакције.
Повећање цијене природног гаса од 31,3 посто захтјев је са којим је БХ-Гас изашао пред ресорно министарство крајем прошле године. Као разлог наводе стални раст цијена руског гаса и његовог транспорта.
- БХ-Гас више не може носити тај раст који је ишао у континуитету, сада је нарастао преко 100 посто, и једноставно се морало доћи до повећања цијена коју смо ми предложили са 1. јануаром 2019. године - каже Јасмин Салкић, директор БХ-Гаса.
За крајњег корисника ово повећање значило би издвајање близу 80 фенинга по метру кубном, што би према неким пројекцијама, како наводе у БХ-Гасу, за стан од неких 70 квадрата значило 30-ак КМ више на досадашњи рачун. И сарајевске Топлане будним оком прате ове најаве.
- Кад год дође до промјене цијене природног гаса, ту су и други енергенти, и вода и електрична енергија, али они имају мало учешће па зато говорим о природном гасу, јер је његово учешће преко 65 %. Дакле логично је да се цијена, нећу рећи повећа, него да наша цијена увијек буде усклађена са цијеном енергента од којег се производи топлотна енергија - истиче Жења Љубушкић, гласноговорник Топлана Сарајево.
На саму најаву новог раста цијена грађани регирају очекивано, плашећи се ланчане реакције, која није искључена- упозоравају Удружења потрошача.

 

Анкета:

- Вјероватно ће се смањити потрошња плина. (Људи ће прећи на алтернативе?) Вјероватно. А онда ћемо се жалити што нам је загађен зрак.
 - Ионако је превише, а не сад ново поскупљење, па не знам ја сам разочарана. Самим почетком нове године.
 - Апсолутно је неоправдано јер се то увијек дешава у зимском периоду
 - Нон стоп нешто поскупљује, плате саме стоје, ја мислим да је то грешка велика.


- Повећање једне ставке у том породичном буджету сигурно нарушава то остало, и то углавном иде на штету хране, на штету одијевања или других услова становања. Да ли може ланчано да се пренесе? Теоретски речено било би могуће, јер има сасвим сигурно пуно послодаваца, односно произвођача потрошачких роба који користе плин у производњи, и сасвим сигурно би њихве калкулације могле бити теже - истиче Гордана Булић из Удружења потрошача ФБиХ.
Да ће поскупљења бити најављује и ресорни министар, али не у предложеном обиму.
- Нећемо дати сагласност. У овом тренутку 3-5 посто је нека опција која би могла ићи у неком наредном периоду, а 31,3 посто никако - сматра Нермин Джиндић, министар индустрије, енергетике и рударства ФБиХ.
И док су у питању дани када ће одлука о повећању бити донесена, ма колики раст био грађани поручују - негативно ће се одразити на кућни буджет, већ сада уплашени и забринути питају се шта је сљедеће.

Прилог Н1 погледајте овдје.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.